Negociatorii Uniunii Europene au convenit marți asupra impunerii primei cote pentru femei în consiliile de conducere ale companiilor până la jumătatea anului 2026. Legea impune companiilor cotate la bursă din cele 27 de state membre UE să se asigure că femeile dețin cel puțin 40% din locurile în consiliile neexecutive sau 33% din funcțiile executive și neexecutive combinate, până la jumătatea anului 2026.
Proiectul, care a fost blocat timp de zece ani, a primit un impuls anul acesta datorită sprijinului din partea Germaniei și Franței. „Am reușit în sfârșit să o trezim pe Frumoasa Adormită”, a declarat Lara Wolters, socialistă olandeză și negociator principal al Parlamentului European pe această problemă.
Reprezentarea de gen în consiliile companiei variază foarte mult de la o țară la alta. În Estonia, 9% din locurile neexecutive sunt deținute de femei, iar în Franța, peste 45%. Franța are propriul obiectiv legal de 40% și este singura țară din UE care depășește această cifră.
Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), o agenție a UE, a declarat în aprilie că aceste cote obligatorii s-au dovedit mai eficiente în îmbunătățirea echilibrului sălii de consiliu decât măsurile mai flexibile sau inexistente adoptate de țări.
Reprezentarea femeilor în consiliile de administrație ale UE a crescut după ce Franța, Germania și Italia au introdus obiective naționale din 2010. Dar progresele au stagnat recent, mai puțin de o treime din membrii consiliilor neexecutivi ai celor mai mari companii cotate la bursă din UE fiind femei.
Deși nu există sancțiuni pentru nerespectarea țintei, companiile care îl ating vor fi „felicitate public”.