Ultimele luni au adus multe schimbări domeniului pensiilor, fie că vorbim de cele din sistemul public sau de cele speciale. Astfel, în acest an a apărut un nou mecanism pentru cumpărarea vechimii în muncă, au fost simplificate procedurile pentru ieșirea la pensie, majoritatea formalităților făcându-se acum online, s-a stabilit ca locuitorii mai multor zone poluate să poată ieși mai devreme la pensie, iar notarii au primit o lege specială pentru pensii.
- Guvernul a aprobat proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul, inclusiv în Învățământ și Cercetare. Turcan: 35.000 de persoane în România cumulează pensia cu salariul / Activitatea se poate prelungi până la 70 de ani.
- Din septembrie 2020 și până la 31 august 2021 (data intrării în vigoare a noii Legi a pensiilor, care conține deja măsura), cei ce vor să-și completeze perioadele în care nu au contribuit deloc la sistemul de pensii au la îndemână un nou mecanism în acest sens, introdus prin OUG nr. 163/2020.
- Cei ce vor să iasă la pensie trebuie să facă doar un drum la casele de pensii. Mai exact, trebuie să ajungă la autorități doar atunci când ridică decizia de pensionare, restul formalităților de până atunci putând fi făcute online, tot pe site-ul CNPP.
- Cererea pentru încheierea contractului de asigurare socială pe o perioadă de până la șase ani cu casa de pensii se poate completa și trimite, către autorități, prin mijloace electronice, mai exact, prin intermediul site-ului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
- Acum există mai multe localități poluate, ai căror locuitori (inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri) pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări, cu condiția să fi stat acolo cel puțin 30 de ani.
- Au fost incluse în categoria locurilor de muncă cu activitate în condiții speciale unele posturi din industria navală, în așa fel încât și angajații din construcția de nave să poată beneficia de reducerea vârstei de pensionare.
- Lucrătorii din industria de apărare, care au participat la fabricarea, manipularea ori transportul explozivilor beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu nu mai puțin de 13 ani.
- În situații excepționale, precum distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, reconstituirea vechimii în muncă se poate face cu ajutorul arhivei electronice de la casele de pensii. Aceeași soluție se poate aplica și dacă angajatorii persoanelor a căror vechime în muncă trebuie dovedită nu mai există sau arhiva nu mai poate fi identificată.
- De la 1 septembrie 2020, punctul de pensie a crescut cu 14% și a ajuns de la 1.265 lei la 1.442 lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 177 de lei, iar pensia minimă a fost majorată cu 14% și a ajuns ajuns 800 de lei, de la 704 lei, cât era anterior.
- Unele pensii de invaliditate au fost recalculate și s-au majorat.
- Chiar din primele zile ale acestui an, posibilitatea românilor de a opta pentru mutarea banilor de pensie privată de la Pilonul II la sistemul pensiilor de stat, adică la Pilonul I, a fost eliminată.
- Cei care au activat în cadrul unor unități de prospecțiuni și exploatări geologice, în subteran, pot ieși mai devreme la pensie, iar pensiile au fost recalculate.
- Salariații pot obține o pensie ocupațională, adică o pensie suplimentară, care să vină în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.
- Acum, de reducere vârstei de pensionare pot beneficia și soldații sau gradații profesioniști trecuți în rezervă la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, la expirarea contractului sau atunci când nu mai îndeplinesc criteriile specifice.
- Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că pensiile militare de stat pot fi mai mici decât salariile sau soldele lunare de care s-a ținut cont la stabilirea pensiilor.
- Pensionarii condamnați definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii nu mai beneficiază de pensii militare.
- Toate aspectele referitoare la modalitățile de calcul al pensiilor notarilor publici, dar și la condițiile de acordare a fiecărui tip de pensie în parte se regăsesc, de acum, într-o lege specială.