Uniunea Europeană nu dorește să acționeze nerealist, așa că nu poate garanta energie ieftină pentru iarna care vine. Cu toate acestea, oamenii vor avea suficient combustibil și alimente, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, într-un interviu acordat grupului de media german RND.
Jourová a criticat aspru nu numai invazia rusă a Ucrainei, ci și propaganda rusă, despre care ea a spus că a dat adevărul peste cap. În lupta împotriva propagandei, reprezentanta executivului UE a promis acțiuni viguroase, dar în același timp a spus că UE nu intenționează să înființeze niciun birou de cenzură sau minister al adevărului pentru că nu vrea să se coboare la nivelul rușilor.
„Nu trebuie să promitem nimic ce nu putem respecta. A minți oamenii ar fi o greșeală fatală. Dar putem garanta că va fi suficientă energie pentru încălzire și suficientă hrană”, a comentat Jourová despre creșterea rapidă a prețurilor.
„Cu toate acestea, nu putem promite prețuri scăzute la energie. Prin urmare, trebuie să ne bazăm pe statele membre pentru a atenua efectele asupra celor care au bani puțini sau deloc”, a spus politicianul, adăugând că este nevoie să le cerem oamenilor să economisească cât mai mult energie.
„Este scandalos ceea ce a făcut Kremlinul, nu numai de la începutul războiului, ci de ani de zile. Mass-media de stat din Rusia nu mai este media; în schimb, Kremlinul o folosește ca armă”, a susținut Jourová.
Jourová spune că modalitatea de a lupta împotriva propagandei este printr-o mai bună comunicare, astfel încât oamenilor să le fie clar, de exemplu, că creșterea prețurilor la energie și alimente nu este rezultatul sancțiunilor, ci provine din agresiunea rusă. Ea dorește, de asemenea, o protecție mai bună pentru jurnaliștii care lucrează în Ucraina, deoarece Europa are nevoie de dovezi ale crimelor de război.
Jourová a mai spus că negociază cu Facebook, Google și alte platforme online globale pentru a interveni împotriva guvernului rus și nu doar să stea cu mâinile în brațe. Potrivit acesteia, companiile de internet trebuie să controleze ce se întâmplă în rețelele lor.
„Sper să semnez un nou cod de conduită al UE la jumătatea lunii iunie. Cu toate acestea, nu trebuie pusă în aplicare de către un cenzor. Dacă dăm putere unui consiliu de a defini adevărul și minciunile, va eșua. UE nu va înființa un minister al adevărului. Nu suntem ca Rusia”, a spus ea, adăugând că acest cod este voluntar dar autoritățile de reglementare vor verifica dacă companiile de tehnologie îl respectă sau nu.
În interviu, Jourová a mai spus că UE nu a vrut să facă concesii în disputele privind valorile și statul de drept cu statele membre în schimbul, de exemplu, sprijinirii refugiaților ucraineni. Totodată, Comisia Europeană dorește să ajute țările cele mai afectate de criza refugiaților. Acest lucru se aplică în primul rând Poloniei, dar și Slovaciei și Republicii Cehe.