Uniunea Europeană a primit 155.090 de migranți între ianuarie și iulie 2022, excluzând ucrainenii. Potrivit Consiliului European și Agenției pentru Paza de Coastă, Frontex, aceasta reprezintă o creștere de 86% față de aceleași luna a anului trecut. Frontex a avertizat deja despre o creștere semnificativă în ianuarie și din nou în martie.
Ruta Balcanilor de Vest a rămas cea mai activă, cu un total de 70.770 de încercări de trecere ilegală a frontierei în șapte luni, o creștere cu 205% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această rută se referă de obicei la migranții care se îndreaptă spre nord prin Serbia înainte de a încerca să treacă granița de sud a Ungariei în Uniunea Europeană. Aceștia sunt în principal sirieni, afgani și turci.
Următoarele rute cele mai active sunt cea a Mediteranei Centrale, înregistrând o creștere de 44% față de aceeași perioadă din 2021, însumând 42.500 de intrări și a Mediteranei de Est prin care 22.601 de persoane au ajuns ilegal pe continent. Cipru este cheia acestui ultim drum, primind în principal persoane din Siria, Nigeria și Congo.
În schimb, probabil din cauza războiului din Ucraina, granița est-europeană a UE a fost supusă mai puțin unei migrații neregulate, înregistrând o scădere de 32% (în contrast cu intervalul ianuarie-iulie 2021). Aceasta s-a ridicat la 2.923 de migranți detectați, în principal din Irak și Belarus – așa cum am spus, ucrainenii au fost excluși din cifra de mai sus de 155.090.
De asemenea, a fost înregistrată o creștere semnificativă a migranților care părăsesc Uniunea Europeană în încercarea de a ajunge în Regatul Unit, 27.990 estimați că au traversat Canalul Mânecii, în ciuda încercărilor guvernului britanic de a descuraja trecerile.