Dacă ieri părea că primarul Sectorului 1 va reuși să impună, pe linie de partid, instituirea stării de alertă, ce i-ar fi permis să rupă contractul cu Romprest, situația s-a răsucit cu 180 de grade în mai puțin de 24 de ore. Clotilde Armand a primit trei lovituri fatale în lupta sa cu furnizorul de servicii de salubritate.
Ieri seară, edilul Sectorului 1 a aflat că Garda de Mediu a dat câștig de cauză firmei Romprest, în urma controlului efectuat:
“Constatările controlului sunt că Romprest a notificat la timp toate autorităţile asupra iminenţei acestei situaţii de blocaj. De asemenea, se confirmă că activitatea Romprest se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale aplicabile, iar autoritatea de control, Garda Naţională de Mediu, nu a dispus sancţiuni asupra operatorului.”, se arată într-o adresă a Romprest înaintată Guvernului și Primăriei Generale.
Dată fiind această concluzie a Gărzii de Mediu, solicitarea adresată Prefecturii Capitalei de către primarul Sectorului 1 pentru instituirea stării de alertă a devenit lipsită de temei.
„Am primit documentații parțiale de la DSP, autoritatea pentru mediu și Garda de Mediu, în dimineața aceasta Din notele de constatare primite de la aceste autorități nu rezultă că ar exista un pericol iminent, drept pentru care nu este întrunită a doua condiție prevăzută de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă. În acest moment, autoritățile responsabile nu consideră că amenințarea este suficient de gravă încât să se poată institui măsuri de urgență sau excepționale care să ducă la înlăturarea situației.”, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica.
Ca și cum n-ar fi fost de-a ajuns acest dublu eșec, la numai câteva ore mai târziu, Clotilde Armand a primit și cea de-a treia lovitură. Magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 au admis, prin decizie definitivă, cererea Romprest de executare silită a Primăriei Sectorului 1 în scandalul gunoaielor:
„Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, precum şi a cheltuielilor de executare”, se arată în hotărârea judecătorilor de la Sectorul 1.