Tinerii europeni se confruntă cu dificultăți în găsirea unor locuințe, pandemia accentuând criza

by | 13 May 2021 | Social

Tinerii europeni se confruntă cu dificultăți în accesarea locuințelor, iar criza COVID a agravat și mai mult situația, potrivit raportului anual privind starea locuințelor sărace în Europa publicat joi (6 mai) de Fundația Abbé Pierre și Federația Europeană a Organizații care lucrează cu persoanele fără adăpost (FEANTSA).

„Tineretul este un factor agravant. Face parte din profilurile sociale vulnerabile ”, a spus Sarah Coupechoux de la Fundația Abbé Pierre.

Persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani reprezintă 17% din populația Europei și o treime dintre ele trăiesc în sărăcie, potrivit raportului publicat joi. În timp ce acest lucru se datorează parțial crizei financiare din 2008, criza COVID-19 a accentuat acest fenomen, ceea ce a făcut din ce în ce mai dificil accesul la locuințe pentru acest demografic.

„Această generație, care a fost puternic afectată de criza sănătății, este afectată atât în ​​ceea ce privește ocuparea forței de muncă, cât și locuința, până la punctul în care autonomia și trecerea lor la vârsta adultă sunt puse sub semnul întrebării”, a continuat ea.

Conform cifrelor Eurostat, șomajul în rândul tinerilor a crescut cu 3% între 2020 și 2021, 18% dintre 15-29 de ani fiind șomeri, adăugând un alt nivel de dificultate pentru capacitatea generației tinere de a accesa locuințe.

Comisia Europeană a recunoscut că locurile de muncă ocupate de tineri sunt precare și au fost afectate în special de pandemie.

Generația „Boomerang”

Această situație de criză care afectează tinerii europeni a dat naștere termenului cunoscut sub numele de generație „bumerang”.

În Europa, 80% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani trăiesc încă acasă cu părinții și se mută în mod regulat, fără a se putea stabili definitiv. Pandemia globală a accentuat acest fenomen, odată cu introducerea cursurilor de videoconferință și a telelucrării.

Cu toate acestea, există mari disparități în întreaga Europă, 36% din generația tânără trecând prin acest lucru în Danemarca, comparativ cu 95% în Italia.

De asemenea, este dificil să găsești cazare decentă pentru a locui în marile orașe europene, în special având în vedere discrepanța dintre salarii și prețurile de închiriere.

„În Lisabona, venitul mediu al unui tânăr este de 900 EUR, în timp ce chiria medie pentru un studio este de 1.000 EUR. Calculul se face rapid ”, a spus Coupechoux.

Un alt factor agravant este concurența pentru apartamentele mici din capitale.

„Există o creștere a numărului de gospodării unice, dar tinerii concurează și cu turiștii, care sunt din ce în ce mai numeroși în capitalele europene”, a scris Fundația Abbé Pierre, referindu-se, printre altele, la platformele de închiriere precum Airbnb care domină piata imobiliara.

66% dintre tinerii din Franța victime ale sărăciei energetice

Consecințele sunt multiple: abandon școlar, condiții de locuințe degradate, supraaglomerare, dar și ceea ce a fost numit „sărăcie energetică”. Numai în acest an, 66% dintre tinerii din Franța au fost nevoiți să-și reducă încălzirea pentru a-și reduce facturile.

O altă consecință alarmantă este că „am văzut o creștere exponențială a numărului de tineri în rândul persoanelor fără adăpost în ultimii zece ani”, a avertizat Coupechoux.

Având în vedere urgența situației, Fundația Abbé Pierre și FEANTSA fac apel la țările UE să sprijine tinerii.

„Problema locuințelor trebuie inclusă în fondurile structurale europene, subvențiile pentru locuințe trebuie îmbunătățite și trebuie introdus un venit minim pentru tineri”, a spus Coupechoux.

La un nivel mai local, raportul solicită, de asemenea, dezvoltarea de locuri de cazare pentru studenți, mai multe locuri în cămine pentru tineri lucrători și un acces mai ușor la cazare comună între generații și migranți.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading