Pentru a respecta legile climatice radicale ale Uniunii Europene, guvernul olandez al acolitului Forumului Economic Mondial, Mark Rutte, va forța până la 3.000 de ferme să se închidă definitiv.
Fermierii vor primi o ofertă pentru fermele lor, despre care guvernul susține că este „cu mult peste” valoarea de piață. Potrivit ministrului azotului (nu e glumă), Christianne van der Wal, achiziția guvernamentală va fi obligatorie. „Nu există nicio ofertă mai bună”, a susținut van der Wal.
Normele recente ale UE privind conservarea naturii impun statelor membre să reducă emisiile în toate sectoarele economiei. Fiind una dintre cele mai importante națiuni agricole din Europa, jumătate din emisiile din Țările de Jos provin din activitatea agricolă.
Rutte a avertizat că cei care refuză să se conformeze s-ar putea confrunta cu forța guvernamentală.
Când guvernul olandez a anunțat obligativitatea reducerilor a îngrășămintelor cu azot, în țara au aparut proteste la nivel național din partea fermierilor. Fostul ministru al Agriculturii a demisionat ca urmare a mișcării.
Politicile guvernamentale ale lui Rutte îi fac pe mulți olandezi îngrijorați de direcția pe care o ia țara.
La începutul acestei luni, ministrul de finanțe, Sigrid Kaag, a propus o lege care să permită băncilor să spioneze tranzacțiile cetățenilor care au însumat peste 100 de euro. Autoritatea de supraveghere a confidențialității, Autoriteit Persoonsgegevens, a numit proiectul de lege o „supraveghere a poporului olandez” fără precedent.