Sindicatele din domeniului educației au reacționat dur față de posibila impunere a testării Covid-19 pe banii angajaților.
Într-un comunicat de presă emis joi, cei de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” avertizează că vor da în judecată statul dacă angajații din această sferă socială vor fi obligaţi să facă teste Covid-19 pe banii lor.
După ședința de Guvern de miercuri, 15 septembrie, Florin Cîțu a anunțat că s-au purtat discuții, în primă lectură, despre un proiect de ordonanță de urgență potrivit căruia angajaţii din domeniul asistenţei sociale vor fi obligați să prezinte fie dovada vaccinării anti-COVID, fie săptămânal test negativ, fie dovada trecerii prin boală.
Șeful Executivului a explicat că autoritățile merg în această direcție pentru mai multe categorii de angajați, inclusiv pentru profesori, și a precizat că testarea se va face pe banii angajaților, pentru că ”statul oferă vaccin gratuit”.
Sindicatele din Educație au avut o reacție promptă pe acest subiect. Deși măsura nu este încă în vigoare, acestea avertizează cu acțiuni în instanță dacă profesorii vor trebui să-și plătească testarea din propriul buzunar.
”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ – federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar – avertizează Guvernul României că va ataca în justiţie orice act prin care angajaţii din învăţământ vor fi obligaţi să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19”, se precizează într-un comunicat al celor două organizaţii sindicale.
Sindicatele îl trimit pe premier să citească Codul Muncii
În același comunicat de joi, sindicatele mai spun că, înainte să aplice o astfel de măsură, prin care să oblige angajaţii din învăţământ care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 să-şi plătească testele, premierul ”ar trebui să lectureze” Codul Muncii.
În document, la art. 175 alin (4) se prevede că: ”Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi”.
”Ţinând cont de acest articol, şi nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătăţii angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul şi-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populaţie, cifră care conducea la imunizarea de masă”, mai spun sindicaliştii.