O mulțime de oameni urăsc să-și schimbe ceasurile când începe ora de vară în martie, dar Uniunea Europeană părea pregătită să facă mai mult decât să se plângă.Un sondaj a arătat că 84% din 4,6 milioane de persoane chestionate au declarat că vor să elimine schimbarea orei.
O propunere a Comisiei Europene privind schimbarea sezonieră a orei a fost lansată in 2018, în 2019 Parlamentul European a votat-o cu aplicare din 2021 dar statele membre nu s-au pronunțat încă. Dacă parlamentarii și statele membre sunt de acord, membrii UE ar putea decide să păstreze UE în timpul verii sau în timpul iernii. Dar lăsarea alegerii în sarcina fiecărui stat membru ar putea duce la o confuzie. Cum ar arăta Europa cu țările stabilite în diferite fusuri orare?
Conceptul de ora de vară a fost introdus pentru prima dată în timpul primului război mondial pentru a economisi energie prelungind lumina zilei în timpul serilor de vară. Mai puțin de 40% din țările lumii trec în prezent la ora de vară.
Cu toate acestea, un raport care a fost publicat de Parlamentul European, sugerează că schimbările de timp au avut un impact atât de mare asupra ciclurilor noastre biologice încât ar putea fi motivul care stă la baza anumitor boli cardiovasculare.
Cronologie
- 12 septembrie 2018
Propunerea Comisiei Europene privind schimbarea sezonieră a orei - 3 decembrie 2018
Consiliul evaluează raportul intermediar referitor la propunerea privind schimbarea sezonieră a orei - 6 iunie 2019
Schimbarea sezonieră a orei se află pe ordinea de zi a miniștrilor transporturilor din UE - 2 decembrie 2019
Prezentarea informaților cu privire la stadiul propunerii Comisiei privind modificările sezoniere ale orei. Consiliul nu a ajuns încă la o poziție comună în această privință. - 26 martie 2019
Parlamentul European a votat să se renunțe în totalitate la schimbările semestriale ale orei.
În cazul în care ar fi adoptată, directiva ar urma să pună capăt schimbării orei de două ori pe an în UE, ceea ce se numește adesea „ora oficială de vară”. Cu toate acestea, încă nu a fost luată o decizie finală, iar sistemul actual, care implică variații de o oră, care prelungesc orele de lumină naturală în timpul verii, se menține în vigoare.