În timp ce știrile sunt inundate de informații mai mult false despre războiul din Ucraina, ceea ce este cu adevărat important pentru că ne va schimba viața în mod definitiv în rău, este ascuns publicului. Este vorba despre cea mai mare dovadă că Ciucă a fost pus ca pion de către Iohannis să execute ordinele securiștilor de model nou, SRI.
Proiectele legilor securității naționale se află acum în dezbaterea Coaliției de guvernare iar ce se propune acolo este foarte îngrijorător.
Civilii și firmele vor fi obligați să toarne la SRI
Cea mai îngrijorătoare este o prevedere care obligă cetățenii români și agenții economici să colaboreze cu SRI în activitățile acestuia. Prevederea din articol spune:
Art. 9, (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuţiilor sale, potrivit legii.
Mai mult, ei trebuie să păstreze și secretă această colaborare. Deci dacă vei fi obligat sa torni la securitate, nu te poți plânge, chiar dacă ce ți se cere este ilegal sau imoral.
Art. 32, (1) Personalul Serviciului în exercitarea funcţiei îndeplinite în condiţiile legii are dreptul de a utiliza tehnici speciale de investigare specifice activităţii de informaţii şi contrainformaţii ori de aplicare a legii, precum şi să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuţiilor şi competenţelor legale. Persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii.
SRI va avea un Centru Național pentru Interceptarea Comunicațiilor în ciuda deciziilor CCR
Serviciul Român de Informații devine autoritate națională inclusiv în domeniul interceptării comunicațiilor, astfel că viitorul Centru Național pentru Interceptarea Comunicațiilor va funcționa în cadrul SRI. Cel puțin două decizii anterioare ale Curții Constituționale au declarat în afara Constituției prezența SRI în procedura de urmărire penală, ca autoritate responsabilă cu interceptările.
Activitatea SRI cu greu va mai putea fi controlată
Directorul SRI nu va mai prezenta niciun raport în Parlament, ci doar comisiile de control ale Parlamentului vor prezenta activitatea SRI pe care au controlat-o. Parlamentul nu va mai avea nicio putere în demiterea directorului SRI, ci doar președintele.
Potrivit propunerilor, anchetatorii ar putea intra în sediile SRI doar cu aprobarea șefului statului și doar după informarea prealabilă a șefului SRI. Ofițerii serviciului ar putea fi anchetați, percheziționați sau reținuți doar de procurori anume desemnați.
Art. 39 – (1) Personalul Serviciului:
a) desfăşoară activităţi ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi are toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege pentru aceasta;
b) poate fi audiat, percheziţionat sau reţinut pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea numai de procurori anume desemnaţi, cu informarea prealabilă a directorului general al Serviciului şi în prezenţa unui reprezentant al structurii juridice a Serviciului;
(2) Pentru efectuarea oricăror activităţi de urmărire penală, accesul organelor abilitate în sediile şi obiectivele Serviciului în care se gestionează informaţii secret de stat se realizează doar cu aprobarea preşedintelui CSAT şi informarea prealabilă a directorului general al Serviciului, în baza unor mandate emise de judecători din cadrul ICCJ.
SRI vrea și activități comerciale deși are un buget enorm (3,17 mld lei)
Tot în proiect se mai arată că „în cadrul Serviciului pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii” și chiar propria societate civilă „asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar”.
Art. 44 – Serviciul poate avea în coordonare, în raport cu nevoile proprii şi cu respectarea strictă a prevederilor legale, o regie autonomă, precum şi asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar.
Art. 42 – (1) Fondurile băneşti necesare pentru desfăşurarea activităţii Serviciului se asigură de la bugetul de stat şi din alte surse, legal constituite.
(2) În cadrul Serviciului pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii, potrivit legii.
Spre deosebire de situația actuala, SRI poate să-și facă propria societate civilă cu agenți de influență oficiali pentru promovarea propriilor interese. Cât despre activitățile comerciale extinse din noile propuneri, ce ar mai fi de spus – nicio firmă din România, oricât ar fi de mare nu ar putea concura cu o firmă a SRI. Credeți că ANAF-ul sau o altă agenție a statului va controla activitatea SRI?
Societatea civilă ia atitudine, politicienii nu prea
„Protestăm ferm împotriva planurilor puterii politice de a oferi impunitate și puteri sporite agenților din serviciile de securitate, așa cum rezultă din proiectul de lege aflat în dezbaterea Coaliției de guvernare.” se arata într-o declarație a unui grup de 13 ONG-uri care iau atitudine împotriva acaparării României de către securiști.
„Militarizarea rapidă a statului, sub conducerea unui premier trecut mult prea repede din haina de general activ în cea de politician de carieră, și la comanda unui președinte aflat moral tot mai departe de cetățeni, de democrație și de libertate, este o tendință ce ne îngrijorează profund, și solicităm ferm tuturor partidelor politice să o oprească de îndată” se mai aratăîn declarația semnată printre alții de ActiveWatch, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia RiseOUT, Funky Citizens, Asociația CIVICA, Expert Forum.