Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au desfiinţat în integralitate sentinţa penală emisă de Tribunalul Bucureşti, potrivit căreia Adrian Mladin fusese condamnat la 8 ani de închisoare, pentru că ar fi primit mită peste un milion de euro de la un om de afaceri pentru a-i acorda contracte pe bani publici.
Rejudecând, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au constatat că legea penală mai favorabilă inculpaţilor este legea veche. Astfel, s-a decis achitarea lui Adrian Mladin pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
De asemenea, a fost achitat şi pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, fals în declaraţii.
Adrian Mladin a fost reţinut în acest dosar în perioada 14 – 15 iunie 2016, apoi arestat preventiv în perioada 16 iunie 2016 – 12 octombrie 2017, ultima perioadă de arestare preventivă suprapunându-se peste privarea de libertate în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.216/14.07.2016 emis de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au înlăturat şi dispoziţiile privind confiscarea specială şi restabilirea situaţiei anterioare, precum şi pe cele care contravin soluţiilor dispuse, ridicând măsura asigurătorie instituită asupra unui imobil şi două terenuri situate în comuna Jilava.
În acelaşi dosar, a fost anulată şi pedeapsa de 4 ani de închisoare pentru omul de afaceri Marian Constantin, acuzat de dare de mită, spălare a banilor. El a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
Potrivit DNA, după ce a câştigat alegerile locale şi a devenit primar al comunei Jilava, judeţul Ilfov, începând din vara anului 2008, Adrian Mladin a fost acuzat că a instituit un „regim de control” al tranzacţiilor din domeniul imobiliar, cu scopul de a obţine foloase necuvenite. „Concret, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Mladin Adrian, în calitate de primar al comunei Jilava şi implicit de preşedinte al Comisiei Locale de Aplicare a Fondului Funciar Jilava, prin instituirea unui regim „autoritar” (context folosit pentru a pune presiune pe „victimele” – dezvoltatori imobiliari, pe care le identifica şi cărora le cerea mită), în repetate rânduri iar în unele situaţii şi cu complicitatea inculpatului Constantin Marian, a condiţionat îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite”, arăta, la momentul trimiterii în judecată, DNA.
În acest fel, spuneau procurorii, Mladin ar fi pretins şi primit, de la un antreprenor în domeniul construcţiilor care-şi desfăşura activitatea pe raza comunei Jilava, suma de 100.000 euro (din care 50.000 euro în biroul edilului) şi contravaloarea unui apartament de trei camere (65.000 euro). La cererea inculpatului Mladin Adrian, remiterea celor 65.000 euro ar fi fost disimulată prin intermediul a două contracte succesive de vânzare – cumpărare fictive având ca obiect apartamentul respectiv.
„În ambele cazuri, inculpatul a condiţionat îndeplinirea atribuţiilor de serviciu (eliberarea unor documente – certificate fiscale, procese verbale de recepţie a lucrărilor, etc.) de primirea mitei, invocând inclusiv posibilitatea blocării activităţii antreprenoriale derulate de omul de afaceri”, potrivit DNA
Acţionând în aceeaşi modalitate, Adrian Mladin a fost acuzat că pretins şi a primit de la un alt om de afaceri 327.000 euro şi 1.975.060 lei (în mai multe tranşe), trei terenuri amplasate pe raza comunei Jilava, două în suprafaţă de 5.000 mp ( cu valoarea declarată de 106.318 lei, respectiv 102.500 lei) iar cel de-al treilea în suprafaţă de 69.159 mp (cu valoarea declarată de 453.640 lei). Remiterea acestor bunuri imobile a fost disimulată, şi la solicitarea edilului, prin intermediul unor tranzacţii notariale fictive, în final acestea ajungând la Marian Constantin (om de afaceri a cărui firmă derula afaceri cu Primăria Jilava) sau la firme agreate de inculpatul Adrian Mladin.
Cuantumul total al sumelor de bani şi al celorlalte foloase necuvenite primite de Adrian Mladin se ridicau, potrivit procurorilor anticorupţie, la suma de 1.090.500 euro.