Recenta propunere a Comisiei Europene pentru un regulament pentru combaterea abuzului online asupra copiilor ar putea deschide ușa spionării conversațiilor private online, a avertizat europarlamentarul ceh Marcel Kolaja de la Pirații și Verzii/ALE.
Comisia afirmă că mecanismul actual de detectare voluntară utilizat de companii s-a dovedit insuficient. O propunere prezentată la începutul acestui an afirmă că firmele de tehnologie vor fi obligate să-și monitorizeze platformele pentru conținutul de abuz asupra copiilor, chiar dacă acesta include mesaje criptate, ceea ce duce la temerile unora dintre părțile interesate.
„Modul în care Comisia Europeană vrea să combată abuzul sexual asupra copiilor pe internet este cu adevărat regretabil. Conduce la supraveghere și la abordare invazivă gravă în viața privată și cred că Parlamentul European ar trebui să arunce de pe masă întreaga propunere a Comisiei Europene”, a declarat Kolaja.
Potrivit europarlamentarului ceh, datele disponibile arată că pornografia infantilă este răspândită în primul rând pe forumuri și platformele închise, nu în conversațiile personale.
„Mai mult decât atât, filtrele automate care detectează conținut dăunător eșuează adesea”, a spus Kolaja, adăugând că fotografiile copiilor împărtășite între părinți sau conținutul de sexting ar putea ajunge în mod incorect în atenția ofițerilor de poliție.
Aceste preocupări sunt împărtășite de Kamil Kopecký de la Universitatea Palacký din Olomouc, un expert ceh în securitatea electronică. Potrivit lui Kopecký, reglementarea conținutului dăunător este foarte importantă, dar este necesară și protecția vieții private.
„Dar dreptul la intimitate în general? Standardul propus nu abordează încă aceste probleme în detaliu și este foarte probabil să existe o invazie în zona confidențialității conversațiilor online”, a spus Kopecký.
În Europa, numărul copiilor victime ale abuzurilor sexuale online a crescut recent, deși, potrivit lui Kopecký, tendința nu este legată doar de pandemia de COVID-19, deoarece creșterea poate fi observată cel puțin în ultimii cinci ani.
Potrivit expertului, este loc de îmbunătățire pe plan legislativ și în rândul părinților care ar trebui să se educe mai bine pe ei înșiși și pe copiii lor despre siguranța pe internet.