În timp ce elitele se întrețin la Davos, la summitul anual organizat de Klaus Schwab, aproximativ 400 de persoane au participat la o demonstrație la Zurich împotriva Forumului Economic Mondial (WEF).
Protestatarii au declanșat focuri de artificii în timp ce mărșăluiau prin oraș marți seară, însoțiți de un număr mare de polițiști. Nu au fost raportate pagube majore în timpul evenimentului.
Au fost afișate bannere împotriva WEF și au fost strigate sloganuri împotriva organizației și globalizării.
Forumul Economic Mondial (WEF) a menționat, ca parte a reuniunii sale anuale, „dezinformarea” printre principalele „riscuri” globale într-un raport care acoperă perioada următorilor doi ani și următorul deceniu.
În zilele noastre, conceptul insuficient definit de „dezinformare” este adesea folosit de guverne, iar rețelele sociale pe care le influențează, pur și simplu îl utilizează ca o scuză „unică pentru toate” pentru a cenzura informațiile și a îngrădi libertatea de exprimare.
Dar în narațiunea împinsă de elitele adunate de WEF, dezinformarea este pusa pe un loc fruntaș în discuții, alături de temerile de un conflict mondial, inflație scăpată de sub control, securitate alimentară și alte calamități reale care ar putea afecta lumea în următorii ani.
Și acum – de acord sau nu cu viziunea WEF asupra planetei, așa cum este prezentată în „Raportul Riscurilor Globale 2023” – unde schimbările climatice și acțiunile legate de aceastea joacă un rol foarte important – ceea ce este cu adevărat interesant este să vedem ce crede WEF că ar trebui făcut cu privire la problemele cheie.
Raportul WEF spune că tehnologia va „exacerba inegalitățile”, în timp ce problema „securității cibernetice” rămâne o mare îngrijorare.
Viitorul, așa cum este prognozat de WEF, vede tehnologia ca una dintre țintele centrale pentru intervenția statului și pentru „politici industriale mai puternice”.
WEF menționează lucruri precum inteligența artificială precum și biotehnologia – ca acele sectoare care se preconizează că vor crește atât datorită cauza statului (adică, complexului militar) cât și sectorului privat prin sporirea investițiilor în cercetare și dezvoltare.
Viitorul distopic înfricoșător al dezvoltării necontrolate a inteligenței artificiale și a biotehnologiei este descris în raport ca o „soluție parțială la o serie de crize emergente, de la abordarea noilor amenințări pentru sănătate, pentru a extinde securitatea alimentară și atenuarea schimbărilor climatice.”
Dar acest lucru va fi valabil numai pentru acele țări capabile să cheltuiască bani mulți pentru a aborda riscurile viitoare – altele, adică cele sărace se pot aștepta la și mai multe inegalități.
Raportul subliniază în continuare că aceste tehnologii aduc riscuri mari – iar acestea ar varia de la extinderea dezinformării până la pierderea rapidă a locurilor de muncă atât la birou cât și în producție.
Cu toate acestea WEF și toți susținătorii, politicieni și oameni influenți și de afaceri împing mereu în față noile tehnologii ca fiind viitorul și progresul omenirii, cu toate ca riscurile sociale și economice sunt mari. În final tot cei mici și neînsemnați vor plăti cu joburile lor și cu viețile lor liniștite, lăcomia celor bogați.