Prețurile energiei electrice au crescut din nou după ce Franța a redus producția de energie nucleară

by | 10 Feb 2022 | Social

Când am auzit pentru prima dată ieri că cel mai mare producător de energie din Europa, EDF (Electricité de France) și-a redus din nou, în mod paradoxal, obiectivul de producție nucleară pentru a doua oară într-o lună – în ciuda costurilor deja ridicol de mari ale energiei în Franța și în toata Europa – primele mele gânduri au fost:

1. acest lucru l-ar face pe Putin foarte fericit, deoarece Europa ar deveni și mai dependentă de gazul rusesc.
2. la fel de fericite ar fi și ONG-urile care sunt împotriva introducerii energiei nucleare pe lista energiilor sustenabile, pentru că așa cum spun ei, mai puțina energie nucleară produsă rezultă o planetă mai curată.
3. poate Franța la rândul ei dorește să arate partenerilor din EU, care se impotrivesc energiei nucleare, căt de dependenți sunt în acest moment de acestă energie “non-verde” (expresie folosită prin diferite cancelarii europene)

EDF a spus că se preconizează ca producția nucleară să scadă la 295-315 terawați-oră în 2022, în scădere față de prognoza anterioară de 300-330 terawați-oră. Ultima dată când producția nucleară a companiei a scăzut sub 300 terawați-oră a fost acum mai bine de trei decenii.

„Când producția este aproape de sau sub 300 de terawatt-oră, începe să trezească îngrijorări pentru iarna viitoare în ceea ce privește cererea și oferta”, a declarat Emeric de Vigan, director executiv la firma franceză de analiză energetică COR-e.

Imediat prețurile la energie electrică în Europa au crescut, așa cum era de așteptat, comercianții de energie reacționând la anunțul Electricite de France SA că producția sa nucleară va scădea în acest an la niveluri nemaivăzute din 1990, iar Morgan Stanley spune că există o „probabilitate semnificativă” ca să existe și o reducere a producției pentru 2023. Deficitul a forțat Franța chiar să importe energie electrică, punand în pericol tările vecine care se bazau pe livrările gigantul nuclear francez pentru a menține luminile aprinse.

Prețul energiei în Germania, un etalon european pentru electricitate, a crescut cu 4,7%, până la 147 de euro pe megawat-oră, în timp ce prețul pentru achizițiile din martie au crescut cu până la 5,5%.

Gigantul nuclear francez, cândva o sursă de mândrie națională, s-a confruntat cu mai multe întreruperi ale reactoarelor, întreruperi care vor afecta veniturile. Pentru a onora contractele compania a cumpărat 15 terawatt-oră de energie la prețurile actuale ceea ce vor costa EDF 2,1 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari), sau 8% din capitalizarea de piață a companiei, a declarat Ahmed Farman, analist la Jefferies Group.

Franța a fost cel mai mare exportator net de energie al Europei în a doua jumătate a anului trecut, trimițând echivalentul a 10% din consumul Franței în străinătate, potrivit consultantului industrial Enappsys Ltd. Mai puțină producție nucleară în 2022 va reduce probabil exporturile către Germania și Marea Britanie, crescând cererea pentru energia produsă pe gaz și cărbune.

După cum notează Bloomberg, în timp ce reactoarele EDF sunt coloana vertebrală a unui sistem energetic european din ce în ce mai integrat, acestea devin din ce în ce mai nefiabile din cauza perioadelor lungi de întreținere planificate și neplanificate. O serie de întreruperi recente au înrăutățit criza energetică din Europa, în timp ce Rusia trimite mai puțin gaze naturale către continent, tensiunile ei cu Ucraina fiind tot mai mari. De fapt, decizia EDF a făcut Franța – și Europa – să se bazeze mai mult pe exporturile de gaze rusești, într-un moment în care „cooperarea energetică” rusă cu Europa este tot mai mult un subiect de dezbatere aprinsă.

Etichete: energie-gaz

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading