Compozitoarea Inna Zhvanetskaya a fost ajutată să se ascundă pentru a împiedica autoritățile germane să o închidă și să o vaccineze cu forța.
Compozitoarea de origine sovietică Inna Zhvanetskaya, stabilită în Germania, s-ar fi ascuns de autorități după ce acestea au încercat să o interneze pe bătrâna de 85 de ani într-o instituție de boli mintale și să fie vaccinată împotriva voinței ei împotriva cu Covid-19, conform publicației germane Report24.
Zhvanetskaya s-a născut în Vinnytsia, în RSS Ucraineană, în 1937 și în copilărie a supraviețuit Holocaustului nazist.
Politicienii și experții juridici, inclusiv Martin Sich, membru al partidului „Alternativa pentru Germania” (AfD), au condamnat ordinul judecătoresc împotriva compozitoarei ca fiind o încălcare a Legii fundamentale a Germaniei.
În timp ce o hotărâre judecătorească autorizase miercuri îndepărtarea forțată a bătrânei din casa ei din Stuttgart, pentru a o instituționaliza „pentru binele ei”, ea ar fi fost salvată cu o zi înainte de „activiști prieteni”. Într-un videoclip înregistrat din ascunzătoarea ei, compozitoarea a spus pentru Report24 că „muzica este viața mea, iar dacă îmi iau muzica, atunci îmi iau viața”.
Avocatul lui Zhvanetskaya a depus un recurs și a convins joi Tribunalul Districtual din Stuttgart-Bad Cannstatt să suspende pentru moment partea din ordonanță privind vaccinarea obligatorie până la soluționarea acesteia. Cu toate acestea, el a avertizat că ea ar putea fi în continuare instituționalizată în orice moment.
Emis luna trecută, ordinul autorizează tutorele și personalul de asistență medical al lui Zhvanetskaya să pătrundă cu forța în casa ei, apelând la poliție dacă este nevoie, apoi să o închidă într-o instituție de psihiatrie până în decembrie 2024 cel târziu și sa-i fie administrat vaccinul împotriva Covid-19 pe care a insistat în mod repetat că nu îl dorește.
Compozitoarea nu are urmași și de aceea primea servicii sociale și medicale de la stat. Personalul a făcut recomandarea ca aceasta să fie internată că nu-și mai poate purta de grijă. Cu toate acestea înregistrările arată un om normal, pasionat de munca lui de o viață, îngrijit, curat dar bătrân, e adevărat. Pare că la bătrânețe nu ai voie să stai în casa ta și să te bucuri de lucrurile tale.
În hotărâre judecătorul spune că tratamentul neconsensual este justificat de presupusele boli mentale și fizice ale compozitoarei, despre care ordinul susține că includ narcisism, egomania, logoree (!), demență, obezitate (!), boli de inimă și o obsesie pentru muzică (!). „Este complet prinsă în compozițiile ei și atât de ocupată cu muzica, încât este imposibil să ai o conversație semnificativă cu ea”, se arată în document.
Cunoscuții lui Zhvanetskaya au replicat că videoclipul pe care l-a făcut săptămâna aceasta demonstrează că este sănătoasă la minte și la trup. Deși a recunoscut că compozitoarea este „introvertita și autista”, Mascha Orel, cofondatorul unei organizații de advocacy a supraviețuitorilor Holocaustului, a declarat pentru publicația germană TKP, după ce a vorbit cu Zhvanetskaya, că acest lucru este „normal pentru un artist foarte talentat”, dar că tutorele compozitorului a încercat să o instituționalizeze pe bătrână de ani de zile, deoarece ea refuzase odată să-și ia medicamentele. Cu toții am văzut oameni care au omis sau nu au vrut să-și ia medicația dar nu i-am văzut internați cu forța. Ceva e special in Germania și pare că a început in anii 30.
Profesorul austriac Martin Haditsch a susținut pentru Report24 că vaccinarea forțată a lui Zhvanetskaya ar încălca Codul de la Nürnberg, un set de legi care interzic experimentele medicale neconsensuale care a fost adoptată în timpul proceselor naziste pentru crime de război care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial.