Ipocrizie climatică: președintele Consiliului UE s-a bucurat de zeci de călătorii cu avionul privat

by | 27 Apr 2023 | Social

În pofida numeroaselor discursuri în care se prezintă angajamentul UE de a reduce emisiile de carbon și de neutralitate climatică până în 2050, președintele Consiliului European, Charles Michel, emite carbon la scară mare zburând numai privat, scoțând din buzunarul locuitorilor UE 700.000 de euro doar în 2022.

Charles Michel nu ezită să zboare cu avionul chiar și distanțe scurte, cum ar fi Paris și Strasbourg, șeful UE rezervând zboruri cu Luxaviation. Nu numai că zborurile cu avionul privat produc o cantitate enormă de CO2, dar costă și o sumă de cinci cifre euro pe călătorie, potrivit ziarului francez Le Monde.

Ca urmare a diferitelor sale zboruri, Michel a costat contribuabilii din UE 700.000 de euro anul trecut – un record pentru un președinte al Consiliului European. Predecesorii săi în funcție, Donald Tusk și Herman Van Rompuy, ambii au rămas sub jumătate de milion. Unul dintre factorii care determină costurile ridicate este că îi place să călătorească cu anturaj.

Exemplele abundă, liderul UE călătorește cu grupuri mari de oameni. Pe 10 și 11 martie 2022, Michel a călătorit la summitul UE de la Versailles împreună cu soția sa și 22 de membri ai personalului. Experții cred că probabil a zburat cu Airbus A320 VIP, cel mai mare avion de lux din portofoliul Luxaviation.

Iar Michel nu dă semne că vrea să rărească călătoriile. Bugetul său a fost majorat cu 27,5%, până la 2,6 milioane de euro până în 2024. Argumentul pe care îl folosește cei de la biroul său este că, din cauza războiului din Ucraina, poziția sa necesită „activitate internațională intensă”.

Charles Michel a plasat de multă vreme schimbările climatice în fruntea agendei UE, dar utilizarea personală a zborurilor private ridică întrebări cu privire la sinceritatea cuvintelor sale:

Ne străduim să contribuim activ la decarbonizarea industriei din întreaga lume prin crearea de parteneriate eficiente și tangibile pentru o tranziție energetică echitabilă și justă, împreună cu G7 și țările în curs de dezvoltare.Știm că avem o obligație față de generația următoare, față de tinerii care protestează, făcându-și vocea auzită și apelând la conștiința noastră.Avem o obligație față de toți cetățenii din țările noastre: le datorăm adevărul și le datorăm luciditate.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading