Siesta a fost întotdeauna o problemă serioasă în Spania. Operatorii de telecomunicații tocmai au anunțat faptul că au acceptat să nu-și deranjeze reciproc clienții timp de o oră după celebrul prânz târziu spaniol.
Noul cod de etică semnat de operatorii de telecomunicații, inclusiv Telefonica, Vodafone și Orange care actualizează o versiune din 2010, a declarat că toți operatorii s-au angajat să ofere clienților timp să se odihnească declarând că nu efectuează apeluri comerciale între orele 15:00 și 16:00.. Spaniolii în mod tradițional iau prânzul între orele 14:00. și 15:00.
De asemenea, intenționează să întârzie până la 10 dimineața, de la 9 dimineața, ora de început pentru a apela potențialii clienți cu oferte noi.
Măsura va fi în vigoare cel târziu din ianuarie 2022, potrivit unei declarații comune semnate de cei cinci principali operatori de telecomunicații din țară și va fi deschisă celorlalți.
„Noi, operatorii de telecomunicații, de-a lungul anilor, ne-am adaptat acțiunile la obiceiurile consumatorilor”, a declarat Jean-Francois Fallacher, director executiv al unității locale Orange, în declarație.
Operatorii spanioli – forțați de mulți ani de micșorarea a marjelor de profit și a costurilor ridicate pe măsură ce concurează pentru a oferi o nouă generație de servicii mobile – s-au angajat în campanii agresive pentru a captura clienții de la rivali.
Cu noul cod de etică, clienții nu pot fi deranjați după ora 21:00 în timpul săptămânii. Weekend-urile și sărbătorile legale sunt, de asemenea, interzise.
Operatorii s-au angajat să apeleze un număr dat de cel mult trei ori pe lună dacă clientul nu ridică și să aștepte trei luni înainte de a apela din nou dacă un client respinge o ofertă.
Siesta, un pui de somn de după-amiază luat de obicei după prânz, durează în jur de 20-30 de minute. Obiceiul a fost folosit în mod istoric în cele mai fierbinți ore ale zilei de către oamenii care lucrau în agricultură. Luarea unei pauze după prânz a fost vitală pentru a evita soarele arzător de la amiază.
Cuvântul „siesta” provine din latina hora sexta sau „a șasea oră” – când este numărat de la răsărit, acest lucru se traduce aproximativ într-o odihnă în mijlocul zilei.
Cu toate acestea, odată cu urbanizarea Spaniei, siesta a devenit din ce în ce mai puțin o parte a rutinei zilnice a oamenilor. Pe măsură ce oamenii s-au mutat în orașe pentru a-și găsi de lucru, pur și simplu nu a mai fost timp să vină acasă de la birou pentru o amânare rapidă.
În timp ce stereotipul siestei persistă, majoritatea spaniolilor rareori ajung să se bucure de ea, 60% dintre spanioli nu au niciodată o siestă. În aceste zile, weekend-urile sunt de obicei singurul moment în care s-ar putea răsfăța cu un pui de somn rapid după prânz.