Guvernul britanic finanțează proiecte care îi împing pe africani să crească și să consume insecte, inclusiv copiii de vârstă școlară, în studii randomizate, pentru a evalua efectele acestora.
Cercetarea și Inovarea din Regatul Unit (UKRI) – o subsidiară a Departamentului pentru afaceri, energie și strategie industrială – este responsabilă pentru sprijinirea proiectelor care au loc în Republica Democrată Congo și Zimbabwe.
Cu un grant de aproximativ 320.000 de dolari, cercetătorii din Zimbabwe vor experimenta utilizarea viermilor mopane în terci servit copiilor în școli. Copiii săraci cu vârsta cuprinsă între șapte și 11 ani din orașele Gwanda și Harare vor fi hrăniți cu amestecul derivat din omizi, despre care cercetătorii susțin că sunt bogate în vitamine și minerale.
În cele din urmă, va fi efectuat un studiu randomizat pentru a compara dacă copiii care consumă insecte au rezultate mai bune la școală decât omologii lor.
Petre Daea: Nu mâncaţi făină de greieri! Noi mâncăm sarmale, cârnaţi, ouă de găină
În Republica Democratică Congo, cercetătorii vor folosi o subvenție de aproximativ 55.000 de dolari pentru a „promova producția de insecte pentru hrana umană și pentru utilizarea în fabricarea hranei pentru animale”, potrivit unui raport al Biroului pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare. Fondurile sunt furnizate de Agenția Catolică pentru Dezvoltare de peste mări (Cafod).
Printre insectele împinse spre consum se numără omizile, lăcustele migratoare și muștele soldate negre. Proiectul, care a început în martie și se va încheia în decembrie, este un răspuns la penuria de apă din cauza stresului pus asupra mediului din creșterea animalelor.
Nu este clar dacă concluzia din munca din Africa va fi sau nu aplicată înapoi în Regatul Unit, totuși, experții în domeniu intervievați de instituțiile media principale au susținut că este probabil.
Dr. Sarah Beynon, de exemplu, fondatorul Bug Farm din Pembrokeshire și un entomolog academic, a susținut că aceste proiecte de ajutor sunt „o modalitate sigură de a salva vieți și de a îmbunătăți nutriția celor mai săraci oameni de pe planeta Pământ”, într-un interviu pentru The Guardian.
Elita de la Davos îndeamnă oamenii să mănânce alge marine și cactuși. Există și un „motiv”
„De asemenea, încurajăm în mod activ oamenii din lumea dezvoltată să includă insecte în dieta lor”, a adăugat ea mai târziu.
„Cu o populație care are un apetit care depășește cu mult limitele planetare și cu agricultura actuală care decimează biodiversitatea și schimbă clima, nu avem altă opțiune decât să schimbăm felul în care producem și consumăm alimente… și părerile noastre despre acest subiect,” a continuat doctorul Benyon.
În mod similar, un purtător de cuvânt pentru Cercetarea și Inovarea din Regatul Unit (UKRI) a recunoscut:
„Susținem proiecte de cercetare specifice cu finanțare, dar anticipăm că învățările și cunoștințele acumulate vor beneficia cetățenii din întreaga lume, indiferent de statutul lor economic. Beneficiile proteice și de mediu ale consumului de insecte au fost raportate pe scară largă la nivel global.”
Grantul acesta este cel mai recent exemplu al folosirii subiectului schimbărilor climatice ca scuză pentru a face schimbări radicale la dietele tradiționale și în practicile agricole.