Mințile odihnite dar înfierbântate ale eco-teroriștilor îi fac să creadă că picturile în ulei (oil în engleză) sunt pictate cu petrol (tot oil în engleză) nu cu ulei de in, ca în realitate deci au stricat planeta și merită să fie distruse. Altfel cum am putea explica atacurile barbare asupra unor picturi celebre din muzee?
Cea mai valoroasă lucrare de pe piață a pictorului impresionist francez Claude Monet a fost murdărită duminică cu piure de cartofi de către ecologiștii barbari într-un muzeu privat din Potsdam, lângă Berlin. Pictura celebră care înfățișează baloți de fân probabil nu a fost deteriorată, pentru că de regulă aceste tablouri sunt protejate de sticlă dar nu poți fii sigur că sticla protejeaza etanș pictura. În plus, ramele care sunt ele în sine opere de artă nu sunt protejate.
Responsabilii pentru aceste atacuri în care suntstropite opere de artăși apoi autorii se lipesc (cu lipici) de pereți sunt membri ai organizației germane Letzte Generation (Ultima Generație).
Incidentul a avut loc la Muzeul Barberini din Potsdam, unde sunt organizate expoziții din colecția privată a lui Hasso Platner – co-fondatorul celei mai mari companii europene de software, SAP. Pictura este examinată de experții muzeului. Nu s-a confirmat până duminică seara dacă acesta a fost deteriorată.
Activiștii au stropit tabloul cu lichidul gros galben, ce s-a dovedit a fi piure de cartofi, apoi și-au uns palmele cu lipici instant (super glue) și s-au lipit de zona din fața tabloului. Poliția capitalei statului Brandenburg a reușit să-i dezlipească în final pe derbedei care au fost reținuți și acuzați de vandalism și încălcare a proprietății.
Claude Monet a pictat peste treizeci de tablouri cu baloturi de fân în perioada 1888-1891. Piesa expusă la Barberini a fost realizată în 1890 și a fost achiziționată de Hasso Platner în 2019 de la casa de licitații Sotheby’s din New York. Colectionarul de arta a platit 110,7 milioane de dolari pentru pictura, ceea ce face ca acesta sa fie cel mai mare pret plătit vreodată pentru un tablou Monet.
Politicienii ecologiști s-au arătat dezgustați de atacuri și au condamnat acțiunea. „Atacurile împotriva picturilor celebre nu întăresc lupta împotriva crizei climatice”, a transmis Ursula Nonnemacher, ministrul provincial al protecției mediului, politician din partea Verzilor, adăugând că în locul unor astfel de acțiuni este necesar să se lucreze la crearea unui consens social.
În doar câteva zile, Potsdam este al doilea act de distrugere a unor tablouri motivat de lupta pentru salvarea planetei. Anterior, la mijlocul lunii octombrie, activiștii au turnat supă de roșii peste tabloul Floare-soarelui a lui Vincent van Gogh la National Gallery din Londra.