Creșterea veniturilor nu ține pasul cu creșterea cheltuielilor românilor

by | 11 Oct 2021 | Social

Românii cheltuie, lunar, cei mai mulţi bani pe mâncare. Aproape 35 la sută din venituri, potrivit ultimelor date INS. Abia după ce plătesc şi utilităţile, transportul şi cele necesare pentru întreţinerea locuinţei, românii se gândesc şi la sănătate sau educație. Și deși veniturile medii lunare ale unei familii au crescut în al doilea trimestru din acest an cu 496 de lei față de aceeași perioadă din 2020 și cheltuielile au crescut cu 546 de lei.

În al doilea trimestru al acestui an, unei familii din România i-a intrat în portofel, în medie, 5.230 de lei. La această sumă se adaugă încă 343 de lei, care reprezintă venituri în natură, ca de exemplu carnea, ouăle, fructele și legumele produse în gospodăria proprie.

Dacă e să facem un calcul simplu, veniturile medii totale pe gospodărie au fost de 5.573 lei, în creștere cu aproape 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Oamenii n-au reușit, însă, să economisească prea mult dacă ne uităm și la cheltuieli. Astfel, în lunile aprilie, mai și iunie ale anului trecut cheltuielile totale ale unei familii au fost de aproape 4.163 de lei.

Anul acesta au crescut cu peste 13%, până la 4.709 lei. Altfel spus, cheltuielile au reprezentat 85% din veniturile totale.

În Europa trebuie adoptată o “abordare comună” pentru a tempera creşterea preţurilor energiei, susțin Franţa, Grecia, Republica Cehă, Spania şi România, în contextul în care tarifele au crescut foarte mult în ultimele luni.

În faţa creşterilor considerabile ale preţurilor la gaz şi energie, ţările europene trebuie să stabilească un “set de instrumente de reglementare” pentru a coordona răspunsurile naţionale, au solicitat cele cinci ţări într-un comunicat, relatează AFP. Miniştrii economiei şi finanţelor din zona euro s-au întâlnit de luni la Luxemburg pentru a discuta în special despre această explozie a preţurilor.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading