Comisia Europeană a suspus dezbaterii publice un proiect de modificare a Regulamentului (UE) 2021/953 privind certificatul digital COVID aplicabil pe teritoriul Uniunii Euroepene. Documentul poate fi consultat aici.
În pofida ridicărilor restricțiilor din majoritatea statelor membre, oficialii europeni nu au niciun gând să renunțe la certificatul verde COVID. Dimpotrivă, în proiectul de modificare a Regulamentului, Comisia Europeană propune prelungirea aplicării certificatului până la 30 iunie 2023. În forma actuală, certificatul verde și-ar fi încetat aplicabilitatea la nivelul statelor UE peste câteva luni, la data de 30 iunie 2022.
Articolul privind durata de aplicare a Regulamentului privind certificatul digital european se modifică după cum urmează: „La art. 17, al doilea alineat se înlocuiește cu următorul text: „Se aplică de la 1 iulie 2021 la 30 iunie 2023”.
Acesta înseamnă că, indiferent dacă statele UE nu vor mai solicita certificatul verde pe plan intern, în cazul călătoriilor către oricare stat membru, până pe 30 iunie 2023, se va menține obligația prezentării certificatului verde, care atestă vaccinarea, inclusiv cu doza booster, trecerea prin boală sau prezentarea unui test negativ.
O altă prevedere ciudată din proiectul Comisiei Europene dispune ca certificatul verde să fie acordat și persoanelor care participă la studiile clinice necesare aprobării unor noi vaccinuri COVID. Pe de o parte, poate fi vorba de testele clinice realizate pentru adaptarea la noi tulpini a vaccinurilor deja aprobate la nivel european. Pe de altă parte, poate fi vorba și de aprobarea unor noi vaccinuri. Ceea ce surprinde însă e că certificatul verde va putea fi obținut de toate persoanele care participă la studiul clinic, indiferent dacă fac parte din grupul de testare – în care se administrează vaccinul studiat) sau dacă fac parte din grupul de control – în care participanții primesc un produs placebo, fiind practic în postura unei persoane nevaccinate și fără test covid.