Motivând că virusul COVID-19 continuă să fie răspândit în Europa, Comisia Europeană a propus extinderea certificatului digital COVID al UE cu un an, până la 30 iunie 2023. În această etapă nu este posibil să se determine impactul unei posibile creșteri a infecțiilor în a doua jumătate a anului 2022 sau a apariției de noi variante.
Extinderea regulamentului va asigura călătorii că își pot folosi în continuare certificatul digital COVID al UE atunci când călătoresc în UE, unde statele membre mențin anumite măsuri de sănătate publică. Comisia adoptă astăzi propunerea pentru a se asigura că Parlamentul European și Consiliul pot încheia procedura legislativă la timp înainte de expirarea actualului regulament.
Pe lângă extinderea Regulamentului UE privind certificatele digitale COVID până în iunie 2023, Comisia propune și câteva modificări limitate:
- Să includă teste antigene de înaltă calitate în laborator printre tipurile de teste pentru care se poate elibera un certificat de testare. Acest lucru are ca scop extinderea domeniului de aplicare a tipurilor de teste de diagnosticare într-un moment în care testele COVID-19 sunt la mare căutare.
- Pentru a se asigura că certificatele de vaccinare conțin numărul total corect de doze administrate în orice stat membru și nu doar în statul membru care eliberează certificatul. Aceasta este pentru a răspunde preocupărilor practice ridicate de cetățeni cu privire la certificatele care indică un număr incorect de doze atunci când primesc doze de vaccin în diferite state membre.
- Să prevadă că certificatele pot fi eliberate persoanelor care participă la studii clinice pentru vaccinuri împotriva COVID-19. Certificatul UE digital COVID eliberat participanților la probă poate fi apoi acceptat de alte state membre. Această măsură își propune să încurajeze dezvoltarea și studiul continuu a vaccinurilor împotriva COVID-19.
Utilizarea pe plan intern a certificatelor digitale UE COVID rămâne o chestiune în care trebuie să decidă statelor membre. Legislația UE privind certificatul digital UE COVID nici nu prescrie și nici nu interzice utilizarea pe plan intern a certificatului digital UE COVID (cum ar fi pentru accesul la evenimente sau restaurante).
În același timp, în cazul în care un stat membru stabilește un sistem de certificat COVID-19 în scopuri interne, ar trebui să continue să se asigure că certificatul digital al UE COVID este, de asemenea, acceptat pe deplin în aceste scopuri.
În plus, Comisia încurajează, de asemenea, statele membre să-și alinieze perioadele de valabilitate naționale cu perioada de valabilitate stabilită la nivelul UE în scopul călătoriilor.
Mai multe pe site-ul Comisiei Europene.