Cât de mare e riscul de a muri dacă ai luat COVID?

by | 11 Jan 2022 | Sănătate, Social

Cea mai amplă analiză asupra riscului de deces pentru persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 a fost realizată de John P.A. Ioannidis, profesor statistică biomedicală și meta-cercetare la Universitatea Stanford, USA. Acesta a analizat și a agregat statistic datele din 61 de studii din toată lumea, fiecare având un eșantion statistic de cel puțin 500 de cazuri, documentate până la data de 9 septembrie 2020.

Așadar datele sunt relevante pentru  toate persoanele nevaccinate, întrucât rezultatele au fost obținute înainte de lansarea vaccinurilor COVID. Meta-analiza este publicată pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (vezi aici).

Rezultatele obținute de profesorul de la Stanford indică faptul că riscul de deces din cauza COVID este foarte scăzut, chiar în statele cu cele mai mari rate de mortalitate (total decese la 1 milion de locuitori).

Astfel, riscul de deces al persoanelor infectate (IFR = „infection fatality rate”) este în medie la nivel global de 0,23%. Aceasta înseamnă că la fiecare 10.000 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, vor avea loc, în medie, 23 de decese.

Dar, potrivit studiului, IFR variază foarte mult în funcție de locație și de vârstă.

În statele cu o mortalitate covid sub media globală (<118 decese la 1 mil. persoane), riscul de deces al unei persoane infectate este de 0,09%.

În schimb, în statele cu mortalitate covid peste media globală, dar mai mică de 500 de decese la 1 milion de persoane, riscul de deces al unei persoane infectate, este de 0,2%.

Iar în statele cu mortalitate ridicată, de peste 500 de persoane la 1 milion, riscul de deces este de  0,71%.

Dar așa cum spuneam, datele se modifică substanțial în funcție de vârsta persoanelor infectate. Media globală a riscului de deces pentru persoanele infectate cu vârsta mai mică de 70 de ani este de doar 0,05% (adică 5 decese la 10.000 de persoane infectate).

Trebuie subliniat că datele care au stat la baza acestei meta-analize au fost colectate până pe 9 septembrie 2020, deci cu mult înainte de valurile delta și omicron, care au fost mai contagioase decât precedentele. Dacă ne raportăm la actualul val pandemic, dominat de tulpina omicron, a cărui agresivitate e mult mai mică, se poate afirma cu certitudine că riscul de deces al unei persoane infectate cu SARS-CoV-2 este mult sub nivelurile prezentate în studiul lui John P.A. Ioannidis.

Etichete: COVID-19

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading