Apple intenţionează să instaleze un software special pe telefoanele iPhone din SUA, pentru a căuta dovezi ale abuzurilor comise împotriva copiilor, scrie Financial Times, citat de Reuters. Acesta este un semnal de alarmă în raport cu problema supravegherii dispozitivelor personale, avertizează cercetătorii în materie de securitate.
Apple a prezentat în detaliu sistemul propus – cunoscut sub numele de „neuralMatch” – unor academicieni americani la începutul acestei săptămâni, potrivit a doi cercetători în domeniul securității. Planurile ar putea fi făcute publice pe scară mai largă chiar în această săptămână, au spus aceștia.
Sistemul automatizat ar alerta în mod proactiv o echipă de evaluatori umani în cazul în care consideră că sunt detectate imagini ilegale, care ar contacta apoi autoritățile dacă materialul poate fi verificat. Inițial, sistemul va fi implementat doar în SUA.
Cercetătorii în domeniul securității, deși susțin eforturile de combatere a abuzurilor asupra copiilor, sunt îngrijorați de faptul că Apple riscă să permită guvernelor din întreaga lume să încerce să obțină acces la datele personale ale cetățenilor lor.
Deși sistemul este în prezent programat pentru a detecta abuzurile sexuale asupra copiilor, ar putea fi adaptat pentru a scana orice alte imagini și texte specifice, de exemplu, decapitări de teroriști sau pancarte antiguvernamentale la proteste, spun experţii. De asemenea, precedentul creat de Apple ar putea crește presiunea asupra altor companii de tehnologie pentru a utiliza tehnici similare.
Dar aceste acțiuni nu sunt singulare în lume. Reamintesc că în Europa s-a votat o lege în luna iulie care va permite examinarea mesajelor online pentru a detecta abuzul asupra copiilor.
Parlamentul European a adoptat marți (6 iulie) versiunea finală a derogării ePrivacy, o măsură temporară care permite furnizorilor de servicii de comunicații electronice să scaneze și să raporteze mesaje private online care conțin materiale care descriu abuzuri sexuale asupra copiilor. Prevederile permit, de asemenea, companiilor să aplice tehnologii aprobate pentru detectarea tehnicilor de grooming.
Așadar pare o acțiune concertată de supraveghere a comunicațiilor personale, realizată prin lege în Europa, care are o politică socialistă ce pune statul în prim-plan iar în SUA, de companiile cele mai mari, că să păstreze iluzia de capitalism. Dar cum s-a văzut în ultimii ani, companiile americare implementează cu succes (invidiat de către comuniști) cenzura pe scară largă, controlul discursului și încurajează puternic cultura anulării persoanelor care nu se aliniază la propagnada progresistă.