24.386 familii ale decedaților de COVID-19 umilite. Regulile UE și OMS nu susțin mascarada înmormântării din România

by | 7 Apr 2021 | Social

E timpul să nu mai acceptăm fără crâcnire ca statul să ne ia rând pe rând toate drepturile iar umilință supremă să vină în chiar ultima clipă a omului pe pământ.

De un 1 an de când avem coronavirusul, oamenii și-au pierdut demnitatea umană total în clipă morții, neavând posibilitateaa să primească o ultima binecuvântare (dacă este credincios) de la preot sau o ultima vizită de la familie iar ce pune cu adevărat capac este că decedații sunt băgați în saci de plastic, stropiți cu biocide și puși în sicrie care se sigilează. Familia nu mai poate face ritualul de înmormântare ce constă în spălarea trupului și îmbrăcarea cu haine alese de familie.

Toți cei care avem bunici sau părinți în vârstă știm că și-au ales cu mare grijă hainele pentru propria înmormântare cu ani de zile înainte. Și pentru că pentru acești androizi fără credință și obiceiuri, care ne conduc obiceiurile nu contează, nu permit nici prezența rudelor sau apropiaților la înmormântare decât în număr restrâns (15 persoane în prezent).

Am crezut până acum că regulile acestea stupide impuse până acum sunt născute de mințile luminate de la Organizația Mondială a Sănătății sau Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor dar am descoperit cu revoltă că aceste reguli nu există. Mai jos veți vedea că aceste organizații nu interzic îngrijirea trupului celui decedat și îmbrăcarea lui, nu impun sigilarea sicriului și nici că familia să nu facă ritualul de înmormântare.

Recomandări de la Organizația Mondială a Sănătății

Aici gasiti documentul original si integral de pe site-ul OMS-ului (click pe link) si versiunea pdf.

Personalul mortuar sau muncitorii din casele funerare care pregătesc corpul, adică spălarea corpului, curățarea / bărbierirea părului sau tăierea unghiilor, trebuie să poarte EIP corespunzător conform precauțiilor standard IPC și evaluării riscurilor, inclusiv mănuși, halat impermeabil sau halat cu șorț impermeabil, mască medicală , protecție pentru ochi (scut de față sau ochelari de protecție) și încălțăminte închisă sau protecție pentru încălțăminte.

Dacă familia dorește să vadă corpul, permiteți-i să facă acest lucru, dar instruiți-i să nu atingă sau să sărute corpul, să mențină distanță de cel puțin 1 metru (m) unul față de celălalt și orice personal în timpul vizionării și să efectueze igiena mâinilor după vizionare.

Identificați alternative locale la sărutarea și atingerea cadavrului în situații în care un astfel de contact face parte în mod tradițional din procedurile funerare.

În contextele în care sunt disponibile servicii mortuare, dar riturile funerare tradiționale implică aducerea corpului acasă pentru priveghere sau vizionări la domiciliu înainte de înmormântare sau incinerare, îndrumările de mai sus ar trebui urmate și pot fi adaptate după cum urmează:

Membrii familiei, liderii tradiționali și religioși și alții pot fi de obicei implicați în înmormântări la nivelul comunității. Toți cei implicați în astfel de înmormântări ar trebui să se asigure că persoanele cu vârsta> 60 de ani sau cu condiții subiacente să ia măsurile de precauție necesare (adică să poarte o mască medicală) pentru a efectua înmormântări sigure. Un număr minim de oameni ar trebui să fie implicați în astfel de pregătiri.

Familia și prietenii pot vedea corpul după ce a fost pregătit pentru înmormântare, în conformitate cu obiceiurile, acolo unde este posibil. Cu toate acestea, nu trebuie să atingă corpul, obiectele personale ale decedatului sau alte obiecte ceremoniale și să efectueze igiena mâinilor după vizionare; ar trebui aplicate strict măsuri de distanțare fizică de cel puțin 1m între oameni.

Recomandări de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

Aici gasiti documentul original si integral de pe site-ul CEPCB (click pe link) si versiunea pdf.

Până în prezent nu există dovezi de transmitere a SARS-CoV-2 prin manipularea corpurilor persoanelor decedate. Riscul potențial de transmitere asociat cu manipularea corpurilor persoanelor decedate ca urmare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 suspectată sau confirmată se consideră a fi redus și poate fi asociat cu:
• contactul direct cu rămășițe umane sau cu lichide corporale în care este prezent virusul;
• contactul direct cu vectori neanimați contaminați.

Îngrijirile mortuare standard și neinvazive de pregătire a cadavrului, cum ar fi pieptănarea, curățarea și spălarea, pot fi efectuate cu utilizarea precauțiilor și a EIP (Echipamentelor Individuale de Protectie) standard de prevenire a transmiterii prin contact direct. Ca cerință minimă, trebuie purtate mănuși și halat impermeabil cu mânecă lungă.

Dacă la îngrijirile mortuare urmează să participe activ, prin atingerea cadavrului, persoane care nu sunt instruite cu privire la utilizarea precauțiilor și a EIP standard (de exemplu familia, persoanele îndoliate și reprezentanții religioși), personalul trebuie să le asigure asistență în acest sens. În cazul în care EIP este disponibil în cantități limitate sau există prea puțin personal care să îndrume vizitatorii în legătură cu utilizarea EIP, este bine să aveți în vedere limitarea implicării fizice directe a personalului nemedical, în măsura în care acest lucru este acceptabil.

Învelirea și pregătirea cadavrului pentru prezentare și/sau înmormântare se poate realiza utilizând precauțiile și EIP standard corespunzătoare prevenirii transmiterii prin contact direct. Ca cerință minimă, trebuie purtate mănuși și halat impermeabil cu mânecă lungă.

• Cadavrul poate fi văzut de persoanele îndoliate. Dacă persoanele îndoliate sau reprezentanții religioși urmează să atingă cadavrul, trebuie utilizate precauțiile și EIP standard pentru prevenirea transmiterii prin contact direct. Ca cerință minimă, trebuie purtate mănuși și halat impermeabil cu mânecă lungă. Personalul trebuie să se asigure că persoanele îndoliate primesc asistență privind utilizarea corespunzătoare a EIP. În cazul în care EIP este disponibil în cantități limitate sau există prea puțin personal care să îndrume vizitatorii, este bine să aveți în vedere restricționarea atingerii în timpul ceremoniei.
• Dacă sunt necesare necropsii, trebuie evitate pe cât posibil procedurile generatoare de aerosoli, cum ar fi utilizarea sculelor electrice care se rotesc cu viteze mari. În cazul în care este probabilă generarea de aerosoli (de exemplu, dacă se utilizează scule electrice), trebuie utilizat EIP corespunzător.
• Îmbălsămarea se poate efectua utilizând precauții și EIP standard pentru evitarea transmiterii prin contact direct. Ca cerință minimă, trebuie purtate mănuși și halat impermeabil cu mânecă lungă.

Defuncții cu infecție cu virusul SARS-CoV-2 suspectată sau confirmată pot fi înhumați sau incinerați în mod obișnuit.

Reglementările care se aplică în România

Aici găsiți documentul oficial (click pe link)

Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției.

Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.

După identificarea cadavrului de către aparținătorii decedatului sau de către cei desemnați în condițiile prezentului protocol și semnarea actelor care atestă identificarea, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi acesta este introdus în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fină.

Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, se pulverizează cu produs biocid de tip TP22 sau formol, urmând a se închide și sigila sicriul înainte de ieșirea din instituția medico-legală și predarea către aparținători, aceștia din urmă având obligația de a nu-l mai deschide ulterior.

Constituția României, Articolul 1 (3):

Din Constituţia României (click pe link pentru original)

Articolul 1 (3)  România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

Nu ar trebui să așteptăm să ne moară cineva de COVID că să înțelegem că demnitatea umană este necondiționată și garantată de Constituție. Trebuie să facem ceva ÎNAINTE SĂ NI SE ÎNTÂMPLE şi nouă, cum ne invăța Primul Înțelept al Țării “eşti precaut ori eşti prost”.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading