Toate persoanele peste 18 vor fi obligate să se vaccineze anti-covid, în urma deciziei Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Tadjikistan.
Remarcabil e că cele două vaccinuri folosite în această țară, Astrazeneca și Coronavac au o eficacitate foarte scăzută în comparație cu majoritatea serurilor anti-covid disponibile în prezent. Astrazeneca asigură imunizarea pentru 76% dintre persoanele vaccinate, în timp ce Coronavac oferă protecție doar pentru 50,56% dintre cei care și-au administrat serul, conform unui studiu realizat în Brazilia.
Mai multe state UE au renunțat la utilizarea vaccinului Astrazeneca sau l-au aprobat doar pentru persoanele mai în vârstă, care au un sistem imunitar mai slab, ceea ce prezintă un risc mai mic de aparițiie a trombozelor la nivelul creierului, cum s-a întâmplat în cazul populației tinere (detalii aici).
În istoria vaccinării mai există o situație în care un guvern a impus vaccinarea obligatorie pentru prevenirea unei epidemii. Administrația Ford a decis, în 1976 vaccinarea obligatorie a populației adulte din SUA, cu scopul de a preveni unei epidemii de gripă porcină. Și atunci a existat o campanie publicitară susținută de celebrități, artiști și lideri politici care susțineau siguranța și beneficiile vaccinului. Ulterior au apărut multe cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat sindromul Guillain-Barre, o afecțiune neurologică în care sistemul imunitar atacă terminațiile nervoase din mușchi, determinând apariția paraliziilor. În final, Centru pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a stabilit că există un risc mai ridicat în rândul persoanelor vaccinate să dezvolte sindromul Guillain-Barre, iar vaccinarea a fost sistată.