Infecțiile cu coronavirus ating niveluri record în multe țări din Europa, pe măsură ce iarna se apropie, determinând un apel la acțiune din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care a descris noul val drept o „gravă îngrijorare”.
Numărul tot mai mare de cazuri, în special în Europa de Est, a provocat dezbateri cu privire la reintroducerea restricțiilor de circulație înainte de sezonul sărbătorilor de Crăciun și la modul de a convinge mai mulți oameni să se vaccineze.
Această conversație vine în momentul în care unele țări din Asia, cu excepția notabilă a Chinei, își redeschid sectoarele turistice către restul lumii.
„Ritmul actual de transmitere în cele 53 de țări din Regiunea Europeană este un motiv de îngrijorare”, a spus șeful regional al OMS, Hans Kluge, adăugând că răspândirea a fost exacerbată de varianta Delta, mai transmisibilă. Virusul se răspândește mai repede în lunile de iarnă, când oamenii se adună în interior.
Kluge a avertizat mai devreme că, dacă Europa și-ar urma traiectoria actuală, ar putea exista 500.000 de decese legate de COVID în regiune până în februarie.
Regiunea a înregistrat o creștere de 6% a cazurilor noi săptămâna trecută, cu aproape 1,8 milioane de cazuri noi, comparativ cu săptămâna anterioară. Numărul deceselor a crescut cu 12% în aceeași perioadă.
Germania, cu 69% vaccinați a raportat 33.949 de noi infecții, cea mai mare creștere zilnică de la începutul pandemiei anul trecut. Cazurile din Rusia și Ucraina sunt în creștere.
În Grecia se înregistrează recorduri absolute cu 6784 cazuri noi pe zi, 4412 (în august) fiind cel mai mare număr până în această lună la 62% vaccinați
Noile infecții zilnice cu coronavirus din Austria (66% vaccinați) au crescut la un record stabilit în urmă cu un an, făcând din ce în ce mai probabilă carantinarea persoanelor nevaccinate, așa cum au anunțat autoritățile.
Prevalența COVID-19 în Anglia a crescut la cel mai ridicat nivel înregistrat în octombrie, a spus Imperial College London, condusă de un număr mare de cazuri la copii și de o creștere în sud-vest. În UK rata de vaccinare este 74% cu prima doză.
Irlanda se află la cifre record, egalănd cazurile din august deși rata vaccinării este de 75%.
Slovacia a raportat 6.713 de cazuri noi, de asemenea, un record, în timp ce cazurile noi zilnice în Ungaria s-au dublat de săptămâna trecută la 6.268. Polonia, cea mai mare economie a Europei de Est, a raportat joi 15.515 cazuri zilnice, cea mai mare cifră din aprilie. Croația și Slovenia au raportat joi ambele infecții zilnice record.
Deși toți „specialiștii” ne spuneau anul trecut că ne trebuie doar 2 săptămâni să aplatizăm curba și să învingem virusul, acum sunt semnale că ne așteaptă o conviețuire dar mai ales o vaccinare obligatorie anuală.