Trei morți s-au înregistrat la Spitalul Victor Babeș din București după o defecțiune la sistemul de oxigen al unității mobile ATI fiind salvați alți cinci, care au fost transferați la alte spitale. Serviciul Omoruri a deschis o anchetă. Ministerul Sănătății al lui Vlad Voiculescu și Departamentul de Situaţii de Urgență al lui Raed Arafat au făcut declarații abia după 3 ore de la tragedie, numai după ce s-a aflat deja în presă.
Conform România TV, TIR-ul cu paturile de ATI avea mai multe defecțiuni. În urmă cu 5 zile, instalația de oxigen ar fi fost schimbată, dar ea ar fi fost instalată greșit. Unui pacient i s-a dat foarte mult oxigen, iar apoi i s-a sistat furnizarea de oxigen și a murit. În cazul altor celorlalți doi, aparatele nu au mai pompat oxigen.
Potrivit ultimelor informații, reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, care a refuzat să intre în container și a părăsit incinta spitalului, se află la această oră la fața locului împreună cu polițiștii. Această tragedie se adaugă la lista cu multe alte tragedii din mandatul lui Voiculescu și la lista cu deja prea multe tragedii din lista veșnicului Arafat. Condoleanțe familiilor.
TIR-ul de ATI de la Spitalul „Victor Babeș” care a avut o defecțiune luni și a lăsat fără aer pacienții din interior, trei dintre ei decedând, a mai avut probleme, a declarat, marți, la Antena 3, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.
„Acest TIR a avut foarte multe probleme încă de la început. Din ceea ce au relatat medicii care trebuiau să lucreze acolo, ventilatoarele dădeau erori. Nu puteau pune mai mult de 8 persoane la aceste ventilatoare, deși el era prevăzut pentru 12 locuri la terapie intensivă. Ei (medicii – n.r.) au solicitat din partea firmei care se ocupă de mentenanță un aviz scris că îl pot folosi la capacitate maximă, altfel nu mai intră. Nu l-au mai folosit. Au refuzat să îl folosească din cauza acestor probleme care au apărut. Nu știu dacă din această cauză a fost transferat. Știu că au refuzat să îl folosească”, a spus Toader.
TIR-ul de Terapie Intensivă a fost la Spitalul de Urgență Ploiești în luna iunie a anului trecut. Medicii au reclamat atunci probleme cu oxigenarea și climatizarea.
TIR-urile pentru ATI ale DSU condus de Raed Arafat, cumpărate de Fundația pentru SMURD tot a lui Raed Arafat
România are, în acest moment, 5 astfel de unități mobile de Terapie Intensivă – 4 dintre ele donate Inspectoratului pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență (condus de Raed Arafat), după o campanie umanitară a Fundației SMURD care este condusă de Raed Arafat și a Fundației Mereu Aproape, și una la Spitalul Județean Suceava, pentru care s-a organizat separat o strângere de fonduri.
TIR-urile au ajuns în mai multe spitale COVID din țară – Timișoara (unde a fost nevoie, la un moment dar, chiar de două TIR-uri, spitalele fiind arhipline), Botoșani, Galați, Ploiești, Pitești sunt doar câteva exemple.
TIR-ul ATI trimis la Botoșani s-a stricat după ce a plouat pe el
La Botoșani, TIR-ul ATI a devenit temporar inutilizabil după ce a plouat pe el, apa s-a infiltrat în tavan și a fost necesar ca pacienții să fie mutați, potrivit informațiilor apărute în presa locală. Unitatea mobilă de Terapie Intensivă a fost în cele din urmă reparată de o echipă de tehnicieni din Turcia, veniți special la Botoșani.
La Timișoara s-au stricat ambele TIR-uri ATI
La Timișoara au fost duse, anul trecut, două tiruri ATI – unul la Spitalul Județean, altul la Spitalul „Victor Babeș”. Cele două unități mobile s-au stricat și au fost trimise pentru reparații, dar nu au mai revenit la Timișoara, scrie tion.ro.
La Pitești nu au fost probleme tehnice cu aceste TIR-uri ci cu încăzirea
A fost o perioadă, în iarnă, în care a fost nevoie de intervenţia echipei de mentenanţă pentru a izola termic unitatea, întrucât temperatura interioară scăzuse, odată cu răcirea vremii, spunea suprefectul de Argeș, Emanuel Soare.
Este uimitor cum Arafat este cel ce conduce campania sanitară anti-COVID dar pare ca nu e tras nicodată la răspundere. Acesta are în prezent 7 funcții:
- Comandantul acțiunii pentru situația de risc determinată de pandemia COVID
- Șeful Grupului de Comunicare Strategică
- Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României
- Responsabil pe stocurile de urgență medicală
- Președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic (CMIST)
- Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), coordonator IGSU-SMURD
- Secretar de stat al MAI.
Mai multe detalii despre funcțiile lui Raed Arafat pe libertatea.ro