Țările UE nu reușesc să ajungă la o poziție comună cu privire la modul de utilizare a vaccinului AstraZeneca

by | 12 Apr 2021 | Sănătate

Țările membre ale UE au adoptat diferite tactici cu privire la modul de utilizare a vaccinului AstraZeneca, în ciuda eforturilor Comisiei pentru o abordare coordonată.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a declarat miercuri (7 aprilie) că cheagurile de sânge ar trebui să fie listate ca un efect secundar rar al vaccinului AstraZeneca, beneficiile continund să depășească riscurile mai ales că mai multe țări luptă împotriva creșterii numărului de cazuri pe fondul deficitului de vaccin.

Un număr de țări europene au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru populația mai tanără, după ce inițial vaccinul a fost interzis definitiv în mai multe locuri din cauza fricii cheagurilor de sânge.

Marea Britanie a declarat miercuri că va adopta noi politici medicale pentru a oferi persoanelor sub 30 de ani o alternativă la AstraZeneca, după ce s-au raportat 19 decese din cauza cheagurilor de sange.

Dezbaterea despre utilizarea vaccinului AstraZeneca are loc în timp ce multe țări, incepand cu Germania, Ucraina și terminand cu India, se confruntă cu un nou val de imbolnaviri.

Guvernele se străduiesc să asigure dozele de vaccin atât de necesare, în timp ce UE nu poate ajunge la o poziție unificată.

La o teleconferință informală după noua hotărâre a EMA, miniștrii UE ai sănătății nu au reușit să adopte o abordare comună, în ciuda efortului Comisiei pentru acțiuni coordonate.

Într-o declarație emisă de președinția portugheză a UE se spune că statele membre ale UE au interpretări diferite ale concluziilor EMA. Aceasta înseamnă practic că statele membre vor acționa individual în această privință.

Spania a decis deja să administreze vaccinul AstraZeneca numai persoanelor cu vârste cuprinse între 60 și 65 de ani, în timp ce Italia va rezerva vaccinul AstraZeneca pentru cei peste 60 de ani. În Belgia, timp de o lună, vor fi vaccinate doar persoanele de peste 55 de ani, în Suedia peste 65 de ani iar în Estonia peste 60 de ani.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat miercuri că cheagurile de sânge ar trebui să fie listate ca un efect secundar “foarte rar”, încurajând țările să-și continue vaccinarea.

Anunțul a venit după ce EMA a examinat 86 de cazuri de coagulare a sângelui, dintre care 19 au fost fatale, din aproximativ 25 de milioane care au primit vaccinul AstraZeneca in Europa. Majoritatea cazurilor au fost la femei cu vârsta sub 60 de ani.

Șefa EMA, Emer Cooke, a declarat că nu a fost identificat niciun factor de risc special, iar cheagurile pot fi legate de un răspuns imun la vaccin.

“Beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea Covid-19 în general depășesc riscul de efecte secundare”, a declarat ea într-o conferință de presă.

“Salvează vieți”.

Surse din UE insistă asupra faptului că programul european de vaccinare nu va fi afectat din cauza noilor evoluții in problema cu AstraZeneca.

În al doilea trimestru al anului 2021, UE așteaptă 200 de milioane de doze de la Pfizer-BioNTech, 55 de milioane de doze de la Johnson & Johnson, 35 de milioane de doze de la Moderna și 70 de milioane de la AstraZeneca.

Aceleași surse au adăugat că obiectivul de a vaccina 70% din populația adultă din UE până la sfârșitul lunii august este încă fezabil și acest lucru va contribui la atingerea unui procent semnificativ de imunitate.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au confirmat concluziile EMA, spunând că o relație de cauzalitate între vaccin și cheagurile de sânge este “plauzibilă, dar nu este confirmată”.

“Credem că raportul beneficiu-risc este în favoarea vaccinului” a spus OMS ca răspuns la o întrebare AFP.

Compania AstraZeneca a declarat că două studii ale autorităților de reglementare britanice și europene “au reafirmat” că beneficiile vaccinului “depășesc cu mult riscurile”.

Decizia Marii Britanii de a oferi un vaccin alternativ, dacă este posibil majorității persoanelor sub 30 de ani, a venit după ce datele au arătat 79 de cheaguri de sânge și 19 decese în rândul persoanelor care au primit una din cele 20 de milioane de doze de AstraZeneca administrate în Marea Britanie.

Vaccinul AstraZeneca a fost administrat în cel puțin 111 țări, mai mult decât oricare dintre rivalii săi, conform datelor AFP. Acesta este utilizat atât în ​​țările mai bogate, cât și în țările sărace, în mare parte ca parte a schemei Covax pentru a asigura accesul echitabil la vaccinuri.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading