Studiu: Coronavirusul își pierde în aer 90% din infecțiozitate în 5 minute

by | 13 Jan 2022 | Sănătate

Coronavirusul își pierde 90% din infecțiozitate în cinci minute de la intrarea în aer, a sugerat un nou studiu. Datele preliminare de la Universitatea din Bristol arată că, într-o situație reală, condițiile aerului usucă particulele virale.

Echipa a măsurat cât de stabile sunt picăturile  cu SARS-CoV-2 – virusul care provoacă Covid – în timp, variind de la cinci secunde la 20 de minute.

O scădere a infecțiozității la aproximativ 10% din valoarea inițială a fost observabilă pentru SARS-CoV-2 în decurs de 20 de minute, o mare parte a pierderii având loc în primele 5 minute după aerosolizare, scriu oamenii de știință în lucrare.

Descoperirile indică faptul că virusul nu supraviețuiește mult timp în afara mediului cald și umed al sistemului respirator al gazdei și își pierde rapid potența în aer.

Pierderea e aproape instantanee a infecțiozității în 50 până la 60% din virus.

Studiul, care nu a fost încă publicat integral sau revizuit de către colegi, arată că în aerul cu 50% umiditate, asemănător cu cel circulat în clădirile mari, există o „pierdere aproape instantanee a infecțiozității în 50 până la 60%”. a virusului” conform The Telegraph.

La umiditate mult mai mare, picătura nu se usucă instantaneu și rămâne fluidă mai mult timp, ceea ce înseamnă că virusul rămâne stabil și infecțios timp de două minute.

Cu toate acestea, chiar și în aceste condiții favorabile, virusul își pierde 90% din infecțiozitate după zece minute.

Înseamnă că, dacă mă întâlnesc cu prietenii la prânz într-un bar astăzi, principalul [risc] este probabil ca eu să-l transmit prietenilor mei sau prietenii mei să mi-l transmită mie, mai degrabă, decât să fie transmis de la cineva din cealaltă parte a camerei, a declarat pentru The Guardian profesorul Jonathan Reid, autorul principal al studiului de la Universitatea din Bristol.

Profesorul Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia, a spus că studiul sugerează că răspândirea prin aer „s-ar putea să nu fie atât de importantă pe cât au crezut unii”.

Etichete: COVID-19 | studiu

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading