Mai mult de jumătate din țările UE nu au comandat cât de multe doze de vaccin Moderna ar putea, conform unui program de livrare publicat recent de guvernul ungar.
Șeful de cabinet al prim-ministrului maghiar Viktor Orbán a publicat duminică programul de livrare și două pagini ale acordului de cumpărare al UE cu producătorul de vaccinuri Moderna, după ce partidele de opoziție au acuzat guvernul că nu a cumpărat suficiente vaccinuri occidentale.
Ministrul Gergely Gulyás a confirmat într-o postare pe Facebook că guvernul nu a achiziționat atâtea doze de Moderna cât ar fi putut, deoarece dozele ar fi ajuns prea târziu în 2021. În schimb, a rămas la comanda inițială pentru 1,7 milioane de doze de vaccin mRNA.
Comisia Europeană are două contracte cu Moderna pentru un total de 460 milioane de doze. Primul contract al Comisiei cu Moderna a asigurat țărilor din UE inițiale 80 de milioane de doze și a inclus opțiunea ca țările să achiziționeze încă 80 de milioane de doze. UE a exercitat această opțiune în decembrie. Comisia a semnat apoi un al doilea contract cu Moderna în februarie pentru alte 300 de milioane de doze.
Comenzile suplimentare pentru Moderna ar fi sosit într-un moment în care ar exista deja suficiente vaccinuri din alte surse, a scris Gulyás. Ungaria nu va primi toate cele 1,7 milioane de doze până în al treilea trimestru al anului, a adăugat el.
Programul confirmă faptul că o serie de țări din UE au ales în mod similar să nu achiziționeze nici una dintre dozele Moderna suplimentare din lotul din decembrie.
Conform documentului, 16 țări au renunțat la cumpărarea suplimentară a vaccinului, inclusiv: Polonia, România, Belgia, Grecia, Republica Cehă, Bulgaria, Slovacia, Irlanda, Lituania, Slovenia, Letonia, Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta.
Programul arată, de asemenea, că Portugalia, Austria și Croația au făcut comenzi mai mici pentru al doilea lot de doze Moderna. Germania și Danemarca au optat amândouă pentru completare. Germania, care a comandat inițial 14 milioane de doze, a făcut o a doua comandă de peste 35 de milioane; Danemarca a făcut o a doua comandă de aproape 5 milioane, o creștere față de prima sa comandă de peste 1 milion.
Programul, care nu este datat, pare să arate doar livrările din primul contract al UE, deci nu este clar dacă aceste țări au făcut comenzi atunci când Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna în februarie.
Moderna va furniza 10 milioane de doze în primul trimestru al anului 2021, urmate de 35 de milioane atât în trimestrul doi, cât și în cel de-al treilea, conform acordului UE. Al doilea lot de 80 de milioane de doze va fi livrat începând cu al treilea trimestru al anului 2021. Primele 150 de milioane de doze din al doilea contract al Comisiei vor ajunge în 2021 și restul în 2022.
Gulyás, ministrul maghiar, a învinuit compania pentru faptul că este prea lentă în livrările sale, scriind că îndeplinirea efectivă a contractului „progresează mai rău” decât programul inițial.
Ungaria este singura țară din UE care administrează în prezent atât vaccinurile chinezești, cât și cele rusești, pe lângă cele occidentale pentru a putea vaccina pe toată lumea până în iulie și va avea milioane de doze în rezervă.
Livrările Moderna către UE au fost reduse pe tot parcursul lunii februarie, uneori până la 25% într-o săptămână. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Moderna „rămâne pe drumul cel bun” pentru a-și atinge obiectivele trimestriale.