Potrivit Ministerului Sănătății, în România sunt 252 de instituții medicale și unități de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19. În total, în țara noastră funcționează 430 de spitale de stat.
Multe dintre spitalele din România au fost transformate în spitale suport-Covid, iar pacienții care au alte afecțiuni nu au mai avut acces la tratament. În jur de 6.500 de bolnavi de Covid-19 sunt internați în spital în această perioadă, sub 1.000 fiind la ATI.
În ciuda scăderii numărului de persoane infectate care au nevoie de spitalizare, medicii spun că va mai dura până când unitățile sanitare vor fi deschise la capacitate maximă. Pe de o parte, e nevoie ca aceste spitale să fie igienizate, iar pe de altă parte nu se știe dacă după două săptămâni de la Paște cazurile de infectare nu vor crește din nou și atunci vor trebui să le transforme din nou în unități suport-Covid.
Deputatul de Buzău Emanuel Ungureanu, membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, spune că unele spitale care au tratat exclusiv pacienți COVID-19 au în prezent câte 2-3 pacienți infectați.
Spitalul din Râmnicu Sărat a fost timp de 14 luni spital Covid, timp în care a avut un maxim de 60 de pacienți. A fost închis pentru toate celelalte afecțiuni. Spitalul Foișor închis în urmă cu o lună– mai are 5 pacienți în ATI – într-un spital gol, care are 800 de pacienți care sunt pe o listă pentru operații urgente”, a spus Emanuel Ungureanu
Un caz similar este la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca care are acces limitat pentru alte boli, fiind suspendate operațiile ortopedice la copii care se mai pot face numai la privat.
Spitalul Colentina din Capitală tratează numai bolnavi COVID-19. În prezent, este închis pacienților cu alte afecțiuni, cu toate că paturile COVID-19 sunt ocupate în proporție de 30%.
În prezent, Spitalul Foișor din Capitală, evacuat în urmă cu trei săptămâni și transformat în COVID-19, mai are 5 pacienți în ATI, în condițiile în care 800 de pacienți cu diverse alte afecțiuni sunt pe o listă pentru operații urgente.
O situație similară este și la Spitalul Witting din București, transformat în COVID în urmă cu o lună. Acum nu mai sunt pacienți infectați cu COVID -19 pe secții și doar 3 pacienți la ATI.
Ordinul 434/26 martie 2021 privind tratatarea pacienților de COVID-19 arată că direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti transmit lunar Ministerului Sănătăţii, până în data de 5 a fiecărei luni, lista actualizată a spitalelor şi unităţilor de dializă care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19, precum şi nivelul de competenţă actualizat al acestor unităţi.
Varianta actualizată a ordinului – 456/2 aprilie 2021- cuprinde 252 de spitale și unități de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19.
Ordinul prevede că numărul de paturi aferente îngrijirii pacienţilor cu COVID-19 din unităţile medicale prevăzute în document este cel avizat de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.