Pfizer a anunțat vineri că un studiu recent, de amploare, în fază avansată, a constatat că pilula sa antivirală COVID-19, Paxlovid, nu a reușit să prevină infecția simptomatică a persoanelor care trăiesc cu o persoană care are boala.
Studiul a înrolat 2.957 de participanți cu vârsta de 18 ani și peste care locuiesc în aceeași gospodărie cu o altă persoană care are COVID-19 cu simptome. Li s-a administrat fie Paxlovid, fie un placebo de două ori pe zi timp de cinci sau 10 zile.
Cercetătorii au raportat că cei care au luat Paxlovid timp de 5 zile au avut cu 32% mai puține șanse de a se infecta în comparație cu grupul placebo. Persoanele care au luat Paxlovid timp de 10 zile au avut cu 37% mai puține șanse de a se infecta. Rezultatele nu au fost însă semnificative statistic, ceea ce înseamnă că ar putea fi din cauza întâmplării.
„Aceste rezultate … nu au fost semnificative din punct de vedere statistic și, ca atare, obiectivul principal de reducere a riscului de infecție cu COVID-19 confirmată și simptomatică la adulții care au fost expuși la virus printr-un contact în familie nu a fost îndeplinit”, a transmis Pfizer într-un comunicat.
„Deși suntem dezamăgiți de rezultatul acestui studiu special, aceste rezultate nu influențează datele puternice de eficacitate și siguranță pe care le-am observat în studiul nostru anterior pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 cu risc crescut de a dezvolta boli severe”, a spus Directorul executiv Pfizer, Albert Bourla într-o declarație.
Paxlovid constă din două medicamente antivirale diferite – Nirmatrelvir și Ritonavir. În prezent, este aprobat sau autorizat pentru utilizare condiționată sau de urgență în mai mult de 60 de țări pentru a trata pacienții cu COVID-19 cu risc ridicat de îmbolnăvire severă.
Potrivit U.S. Food and Drug Administration (FDA – Agențiad re Reglementare a Medicamentelor și Alimentelor), ritonavirul „poate provoca leziuni hepatice” și, prin urmare, „trebuie să fie precaută atunci când se administrează Paxlovid pacienților cu boli hepatice preexistente, anomalii ale enzimelor hepatice sau inflamație hepatică”.
FDA a mai spus că utilizarea Paxlovid la persoanele cu infecție HIV-1 necontrolată sau nediagnosticată „poate duce la rezistența la medicamentele HIV-1”.
Anunțul lui Pfizer vine în timp ce cercetătorii de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID) plănuiesc să investigheze cum și de ce unii oameni care au urmat un tratament de cinci zile de Paxlovid se reinfectează cu COVID-19, a raportat Bloomberg.
Cercetătorii de la VA Boston Healthcare System au publicat la începutul acestei săptămâni un studiu preprint despre un caz al unui bărbat de 71 de ani care s-a recuperat rapid de la COVID-19 după ce a luat Paxlovid, doar pentru a avea o recidivă a simptomelor și o creștere a nivelurile virale la doar nouă zile după primul său test pozitiv pentru COVID-19. Simptomele și nivelurile virale s-au rezolvat câteva zile mai târziu. Cazul de revenire a COVID-19 legat de Paxlovid este primul documentat în literatura medicală.
Paul Sax, profesor la Harvard Medical School și director clinic al Diviziei de Boli Infecțioase de la Brigham and Women’s Hospital, a declarat pentru Bloomberg că, dacă oamenii au simptome care se agravează după ce au luat Paxlovid, „probabil este tot COVID”.
Pe 25 aprilie, Sax raportase despre o revenire a COVID-19 la unul dintre pacienții săi cu HIV, după ce persoana a luat Paxlovid.