Manipulări și exagerări privind noua tulpină Omicron a virusului SARS-CoV-2

by | 28 Nov 2021 | Sănătate

De câteva zile toată lumea a fost pusă pe jar după ce Organizația Mondială a Sănătății a convocat o ședință de urgență pentru a analiza noua tulpină a virsului SARS-CoV-2, pe care au și botezat-o Omicron. Lucrurile sunt însă destul de diferite de ceea ce a prezentat presa maninstream.

În primul rând, originea acestei noi tulpine nu este Botswana. Este adevărat ca noua tulpină a fost identificată în urma unor teste pozitive efectuate în Botswana, însă purtătorii virusului nu erau din Botswana. Este vorba de patru persoane care au venit în acestă țară fiind deja infectate, după cum se poate vedea în documentul de mai jos al guvernului din Botswana:

Toate cele patru persoane care au fost depistate cu această variantă a virusului SARS-CoV-2 erau vaccinate complet. Acest lucru ar putea explica aparent panica indusă în presa internațională, că tulpina Omicron ar putea “evada” din protecția oferită de vaccinurile covid. Însă presupoziția nu prezintă un risc suplimentar. Realitatea din statele cu rată mare de vaccinare arată că virusul se transmitea la fel de ușor între persoanele vaccinate înainte de apariția tulpinii Omicron. Deci nu se poate vorbi de o “noutate” în capacitatea virusului de a scăpa de protecția oferită de vaccinurile COVID. 

Este însă important de subliniat că persoanele purtătoare ale acestei noi variante făceau parte dintr-o delegație diplomatică, ceea ce indică în mod clar că nu e vorba de cetățeni botswanezi întorși acasă. Deci este clar că originea acestei tulpini nu e în această țară, în pofida știrilor publicate de marile trusturi internaționale de presă.

După cum se vede în documentul transmis de Ministerul Sănătății din Botswana, varianta Omicron fusese deja depistată în alte state din Africa și de pe alte continente, înainte de testele pozitive făcute celor patru persoane ajunse în Botswana. Faptul că, dintr-o dată, toată presa internațională a sărit în sus, deși tulpina Omicron nu era nouă și fusese depistată cu ceva vreme în urmă ridică mari semne de întrebare cu privire la motivele care stau în spatele acestei panici artificiale.

În ce privește capacitatea de transmitere a noii tulpini se pare că ea nu e deloc atât de mare cum s-a speculat deja în presa internațională. Conform Ministerului Sănătății din Botswana, niciunul dintre contacții celor patru diplomați infectați nu a avut test pozitiv și nu a avut simptome covid.

Panică artificială întreținută de presă și de decidenți politici din Europa care au cerut restricții pentru călătoriile din Africa de Sud a provocat o reacție dură din partea ministrului Sănătății din acestă țară, Joe Phaahla. Acesta a criticat statele europene pentru panica exagerată, arătând că situația reală e mult mai puțin îngrijorătoare decât țările europene care se confruntă în prezent cu o rată de infectare mult mai mare decât cea din Africa de Sud.

Mai mult cercetătorii de la University of the Witwatersrand in Johannesburg, Africa de Sud, spun că încă nu se poate trage o concluzie nici în privința capacității de transmitere, nici asupra agresivității noii tulpini, întrucât sunt prea puține cazuri cu tulpina Omicron pentru a se putea trage o concluzie (detalii).

În mod empiric, Dr Angelique Coetzee, primul medic din Africa de Sud care a evidențiat apariția tulpinii Omicron, spune că deși simptomele sunt diferite față de ceea ce se cunoștea până acum, ele se manifestă într-o formă ușoară a bolii, având un parcurs similar atât la persoanele vaccinate, cât și la cele nevaccinate. Aceasta a subliniat înscă că toți pacienții pe care i-a tratat având această nouă tulpină erau persoane tinere și sănătoase. Deci nu poate avea o concluzie clară cu privire la cei mai în vârstă, cu comorbidități. Un simptom specific acestei variante a fi pulsul mai ridicat pentru o scurtă perioadă. (Detalii)

Deci singurul motiv de îngrijorare constă în numărul mare de mutații pe care l-a suferit virusul în această nouă tulpină, în care se regăsește un fragment important al tulpinii Delta. Acest lucru ar putea indica faptul că noua tulpină ar putea “evada” de protecția oferită de vaccinuri, cum s-a întâmplat deja s-a întâmplat cu predecesoarea sa, tulpina Delta. Deci nu e nicio noutate care să justifice panica, din moment lumea era deja obișnuită cu ideea că persoanele vaccinate sunt în continuare expuse riscului de infectare. Panica ar fi fost justificată dacă ar fi existat dovezi că noua tulpină ar avea o agresivitate mai mare decât variantele anterioare. Dar cel puțin până în acest moment nu există niciun indiciu în acest sens.

În ce privește, persoanele care au trecut natural prin boală, acestea au oricum un grad mai mare de protecție. Spre deosebire de pesoanele vaccinate care dezvoltă doar anti-corpi împotriva proteinei Spike, cei care au fost infectați natural vor avea în plus un tip de anti-corpi nucleocapsidă (care atacă proteina N din nucelul virusului). Prin urmare, chiar dacă proteina Spike a suferit mutații majore (cum s-a întâmplat și în cazul variantei Delta), organismul va avea anticorpi care vor recunoaște virusul și care vor lupta eficient împotriva sa. Mai mult, în cazul infecției naturale, toți acești anticorpi vor fi memorați la nivelul celulelor B și T, ceea ce va permite organismului să-i producă rapid ori de câte ori se va mai întâlni cu virusul.

Tulpina Omicron a ajuns deja în Europa fiind depistată în Marea Britanie, Belgia și Olanda. De asemenea, a mai fost confirmată în Israel și în Hong Kong.

Etichete: Omicron

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading