Ministerul Sănătății din Israel a anunțat săptămâna aceasta că peste 72.000 de persoane au fost testate pozitiv pentru virusul chinezesc, cea mai mare creștere a infecțiilor de la începutul pandemiei.
Totalul cazurilor active în țară a crescut la aproape 400.000 de persoane, dintre care 533 sunt în prezent internate în stare critică, potrivit unui comunicat, din 19 ianuarie, publicat de Ministerul Sănătății din Israel.
Prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, a avertizat în această lună că se așteaptă la o scădere rapidă a cazurilor pe fondul răspândirii variantei Omicron, iar datele guvernamentale prognozează că două până la patru milioane de israelieni vor fi infectați cu COVID-19 în timpul actualului val pandemic.
„Informațiile prezentate la o reuniune a cabinetului indică faptul că în Israel, în total 2-4 milioane de cetățeni vor fi infectați în valul actual”, se arată în declarația lui Bennett.
Israelul, care are una dintre cele mai mari rate de vaccinare împotriva COVID-19 din lume, cu aproape jumătate din populație vaccinată cu a treia doză, este lider mondial la numărul cazuri zilnice noi pe cap de locuitor, potrivit datelor din 20 ianuarie.
Eran Segal, un biolog la Institutul de Știință Weizmann, a verificat aceste date, explicând că, după ce a comparat cifrele mediei de șapte zile ale fiecărei țări, Israelul este în frunte, a raportat The Times of Israel.
Ministerul Sănătății israelian a anunțat săptămâna trecută că a început să administreze al doilea rapel persoanelor cele mai vulnerabile și că deja 500.000 de cetățeni au primit a patra injecție. În total, aproape 73% dintre israelieni au primit cel puțin o doză, în timp ce aproximativ 66% sunt complet vaccinați, potrivit datelor guvernamentale.
Israelul a fost printre primele țări care au lansat campania de vaccinare, în urmă cu un an și a început, vara trecută, să ofere a treia doză pe scară largă, în încercarea de a limita varianta Delta. Autoritățile au spus că speră că a patra injecție va reduce valul de infecții provocat de Omicron.
Un cercetător israelian a declarat pe 17 ianuarie că o a patra doză a vaccinului Pfizer împotriva COVID-19 induce anticorpi, dar probabil că nu la un nivel suficient de ridicat pentru a oferi protecție împotriva infecției cu Omicron. O mare parte din programul de vaccinare împotriva COVID-19 din Israel folosește vaccinul Pfizer.