Chiar dacă mutațiile pe care le-a suferit virusul SARS-CoV-s în noile sale tulpini, precum cea britanică, braziliană sau sud-africană, pot evita anticorpii produși în urma vaccinării sau a unei infecții anterioare, ele nu pot scăpa de acțiunea celulelor T care au rolul de a reduce severitatea bolilor infecțioase.
Altfel spus, cine a avut deja COVID sau s-a vaccinat recent s-ar putea infecta cu noile tulpini, dar nu va ajunge cu forme severe în secțiile spitalicești de terapie intensivă. Prin urmare, vaccinarea, chiar dacă nu are o eficacitate la fel de mare asupra noilor tulpini, reduce presiunea asupra secțiilor ATI din spitale, iar persoana infectată și-ar putea relua activitatea după cele două săptămâni de boală.
Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători de la Institutul de Imunologie din California, care a colectat celule T de la mai mulți pacienți care au avut infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau au fost vaccinați cu vaccinurile Pfizer sau Moderna. Concluzia lor a fost că celulele T nu au fost afectate de mutațiile recente ale virusului și pot da răspunsul imunitar corespunzător pentru prevenirea formelor grave de Covid.