Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că între platformele de raportare există diferențe de până la 500 de decese COVID pentru același spital, din cauza modului de raportare din partea unităților medicale, a unor confuzii ale celor care raportează şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Mihăilă a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID, enumerând mai multe cifre raportate în diversele platforme și evitând să răspundă concret care este diferența totală sau dacă va face public integral acest raport. Ea a mai spus că diferențele de raportare au existat și există de la momentul declanșării pandemiei și până acum, că au la bază birocrația și că nu trebuie politizat subiectul.
Datele raportate de INS
- 16.792 – decese cu diagnostic principal cu virus identificat
- 234 – decese cu diagnostic principal cu virus neidentificat
- 3.590 – de decese cu diagnostic secundar cu virus identificat
- 281 – decese cu diagnostic secundat cu virus neidentificat
Total INS: 20.897
Raportarea spitalelor către INSP
- 26.106 decese
- 227 decese cu diagnostic principal
- 25.875 decese cu diagnostic secundar
Mihăilă cere direcţiilor de sănătate publică să transmită clarificări privitoare la metodele de raportare. În acest sens, parlamentarii PSD au cerut marți, 11 mai 2021, parlamentarilor Puterii sa voteze pentru înființarea comisiei de anchetă privind măsluirea datelor despre pandemie.
„Aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări, se recomandă o actualizare a numărului de decese raportate, actualizare care este nevoie să plece de la certificatele medico-legale care au cele mai elocvente date, iar aceste certificate sunt certificatele medicale constatatoare ale deceselor”, spune ministrul.
Mihăilă spune, însă, că există diferenţe între datele care au fost raportate în diferitele platforme: „Aşa cum spune şi comisia în concluziile formulate, aceste diferenţe au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.
Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferenţe între cele 2 platforme şi s-au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de un spital, a menţionat ministrul.
Scandalul raportărilor a fost pornit de fostul ministru Vlad Voiculescu. Acesta spunea că a observat diferenţe în raportările deceselor de COVID-19 în cele două baze de date în care acestea sunt transmise.
Principalele declarații:
- Când ne referim la cadrul general, comisia apreciază că sursa oficială este certificatul constatator al decesului.
- OMS a introdus noi coduri de boală, inclusiv coduri pentru decese COVID, preluate și în sistemul de raportare din România.
- La finalul lui aprilie 2020, s-au constituit platformele de raportare Corona Forms și alerte MS.
- Metodologia de raportare a datelor în sistemele informatice – MS utilizează aplicația Corona
- Forms dezvoltată de STS. Utilizatorii: MS, INSP, DSP-uri, laboratoarele care fac testele COVID și spitalele cu pacienți COVID. Acestea au obligația raportării imediate către DSP-uri.
- Istoricul celor 2 platforme – CoronaForm include raportări caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP.
- Pe platforma Alerte MS datele sunt agregate și conțin și alte informații.
- Sursa informațiilor comunicate public privind decesele este CoronaForms, care conține decesele caz cu caz.
- Toate informațiile au avut la bază aceste date din CoronaForms.
- Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație. Analiza surselor oficiale a datelor de la INS, arată: în 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat, cod U071 şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat, cod U072.
- De asemenea, s-au înregistrat 3.920 de decese de alte cauze, la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat.
- Datele raportate de spitale către INSP pentru anul 2020 arată: s-au raportat 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal COVID-19 şi 25.875 cu diagnostic secundar.
- Referitor la la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 – deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 – deces suspect COVID.
- În sistemul CoronaForm au fost raportate 16.120 de decese, iar în Alerte MS – 18.948.
Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele 2 platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de același spital.