Capacitatea sistemului medical din România de a răspunde creșterii numărului de cazuri COVID grave este limitată, la fel cum este în toate sistemele medicale din lume. Acesta e de fapt motivul pentru care multe state au recurs la reintroducerea restricțiilor severe, precum carantina totală sau limitarea circulației. Numărul paturilor ATI nu poate crește la infinit. Cel mai important impediment nu este cel financiar, ci cel profesional. Chiar dacă s-ar aloca sumele necesare pentru asigurarea spațiilor, echipamentelor și dotărilor necesare pentru creșterea numărului de paturi ATI acestea ar rămâne neutilizate, pentru că nu ar exista personalul medical specializat care să le deservească. Și nu e vorba de o specializare medicală în care personalul medical să fie școlit peste noapte. Specializarea la ATI este una dintre cele mai dificile și presupune cele mai mari riscuri de malpraxis medical. De aceea e cel mai bine plătită specializare din întreg sistemul medical, iar cu toate acestea noile generații de medici nu se înghesuie să devină ATI-iști. Anul 2020 fost primul din istorie în care locurile ATI scoase la concurs pentru medicii rezidenți nu au fost ocupate. În parte, pentru că cei care s-au înscris nu au trecut evaluările, și în parte pentru că nici nu s-au înscris foarte mulți la concurs, în pofida remunerării generoase pentru această specializare.
În aceste condiții, în care în România s-au ocupat deja toate paturile ATI disponibile, este de neînțeles cum a fost posibil ca Guvernul Cîțu să pună la cale tăierea veniturilor fix pentru medicii ATI de care este atâta nevoie! Cei responsabili, respectiv ministrul Muncii, Raluca Turcan și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu s-au grăbit să nege această intenție, dând vina pe o manipulare mincinoasă pusă la cale de PSD sau de alte persoane „iresponsabile”.
„Am fost astăzi în vizită la un centru de vaccinare și la un spital. Am fost surprins să aflu de zvonurile împrăștiate de diverse persoane iresponsabile că guvernul ar avea în plan reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI sau a celor care duc în momentul ăsta greul pandemiei. Nu a fost nicio discuție în guvern sau în coaliție despre așa ceva, iar poziția Ministerului Sănătății vă asigur că este clară: nici gând!”, a scris pe Facebook ministrul Vlad Voiculescu.
Cu toate acestea, acuzația e susținută chiar de către medicii care ar fi vizați de această măsură. Chiar dacă măsura nu vizează în mod special medicii din prima linie, aceștia ar fi cu siguranță foarte puternic afectați. Președintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății, Dorel Săndec, a declarat că, în cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiștii din domeniul Terapiei Intensive vor demisiona în bloc, după care se vor constitui în grup sau societate care va oferi servicii spitalelor în regim privat. Medicii de la ATI consideră ce este incalificabil ca politicienii să decidă reducerea salariilor personalului medical în plină criză sanitară.
De unde provine acuzația împotriva Guvernului?
Acuzația și inflamarea personalului medical din ATI are ca origine două surse:
- O declarație publică a ministrului Muncii, Raluca Turcan, care a pornit de la un exemplu în care a vrut să arate că, în rândul bugetarilor, „există si venituri de peste 50.000 de lei pe lună, salarii plus sporuri”, făcând referire la „o categorie profesională respectată”. Dacă s-ar fi oprit aici, nu s-ar fi putut trage concluzia cu certitudine că ministrul s-a referit la medicii din prima linie. Dar Raluca Turcan a continuat, acuzând că „sporurile au ajuns să fie subterfugii pentru majorări de salarii, unele necesare altele forțate. (…) Avem unele calculate la nivelul anului 2019, altele la nivelul anului 2022. Exact cele care sunt la nivelul anului 2022, au și excepții la Legea salarizării cu sporuri de peste 85%.” Ei bine, tocmai aceste referințe arată cu degetul fix la medicii de la ATI. Faptul că la mulți sporurile se calculează la nivelul salariilor din 2019, este chiar rezultatul deciziilor luate de Guvernul Orban și Guvernul Câțu care au oprit creșterile salariale prevăzute în Legea salarizăii. Dar acuzația că la altele sunt calculate la nivelul anului 2022, îi vizează în mod direct pe medici, întrucât aceștia reprezintă SINGURA profesie pentru care salariile au fost majorate la nivelul grilei din 2022, încă de la intrarea în vigoare a Legii salarizării. Deci nu există nicio îndoială că ministrul s-a referit la medici. Iar în interiorul acestei categorii, doar anumite specializări ajung la sporuri de până la 85% din salariu, respectiv personalul medical care tratează pacienți cu boli contagioase (epidemii, HIV-SIDA, TBC etc.), cei care lucrează în institutele de medicină legală și cei care lucrează în unitățile de urgență (Ambulanțe, UPU, ATI). Aici poate fi consultată Hotărârea de guvern prin care a fost stabilit Regulamentul cadru pentru stabilirea sporurilor pentru personalul medical. Așadar ministrul muncii s-a referit în mod special la de medicii din prima linie, atunci când a vrut să arate că în sistemul de sporuri există dezechilibre.
- Un memorandum inițiat chiar de ministrul Muncii, Raluca Turcan și avizat de 12 miniștri printre care și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Documentul nu se referă stric la personalul medical, dar critică faptul că, din cauza anumitor excepții la Legea salarizării, printre care și ce a personalului din sistemul sanitar ar fi produs dezechilibre și cheltuieli nejustificate în sistemul bugetar. În documentul oficial al Guvernului se fac și câteva propuneri care ar diminua drastic veniturile salariale ale personalului medical în general și ale medicilor și asistenților din prima line în mod special. Astfel se propune, printre altele, ca sporurile primite de un salariat să fie de maxim 20% din salariul brut al persoanei respective. Or, în cazul medicilor de la ATI, care pot beneficia de sporuri până la 85%, o astfel de reducere ar tăia practic mii de lei din veniturile acestora. O altă propunere a memorandumului Guvernului este ca sporul de periculozitate în muncă să fie raportat la maxim 25% din salariul minim pe economie, deci nu din salariul în plată al angajatului. O decizie care, în mod evident lovește în veniturile medicilor.
În prezent, Legea salarizării nu plafonează sporurile la nivel individual, ci doar la nivel de instituție, respectiv la maxim 30% din totalul cheltuielilor de personal, ceea ce lasă la nivelul ordonatorului de credite libertatea ca unora dintre salariați să le ofere beneifici mai mari, iar altora mai mici, în funcție de condițiile de muncă, de experiența, peformanțs și de răspunderea fiecăruia. Dar pe medie, unitatea trebuie să se încadreze în acest plafon. În acest fel, Guvernul poate anticipa în mod precis necesarul de cheltuieli pentru salarizarea personalului bugetar, respectiv suma salariilor, plus cel mult 30%. Și lasă la latitudinea conducătorului instituției marja de apreciere și premiere a celor mai eficienți dintre angajați. Deci afirmația ministrului Municii că doar pentru personalul medical ar fi fost prevăzută o astfel de excepție e falsă. În orice instituție se poate ajunge la bonsuri salariale chiar mai mari, dacă pe medie, suma totală a sporurilor nu depășește 30% din total cheluieli de personal.
Există, într-adevăr două excepții adăugate ulterior în lege, dar care nu corespund declarației ministrului. Prima prevede ca în cazul militarilor, polițiștilor și lucrătorilor din sistemul sanitar procentul de 30% să se raporteaze al suma la salariilor și inclusiv a soldelor, salariilor de funcție sau de grad profesional deținute. Deci pragul e tot 30% doar că la baza de raportare se iau în calcul și la alte venituri de tip salarial. Cea de-a doua excepție a fost introdusă prin Legea 141/2020 chiar de Guvernul Orban din care a făcut parte și actualul premier Florin Cîțu, dar și actualul ministru al Muncii. Ea prevede ca pe durata pandemiei, plafonul de 30% din cheltuielile cu persoanlul să fie ridicat la 35%, tocmai pentru a permite acordarea unor bonusuri suplimentare medicilor și asistenților din prima linie!
Așadar, cei doi miniștri care au dezmințit intenția guvernului de a tăia veniturile medicilor din prima linie sunt chiar inițiatorii sau susținătorii unei astfel de măsuri.
Dacă în cazul ministrului Voiculescu se poate presupune că nu a înțeles care vor fi implicațiile asupra personalului medical ale acestor propuneri plafonări ale sporuri salariale (deși nici acest lucru nu e deloc scuzabil!), în cazul ministrul Muncii intenția de a reduce în mod special sporurile medicilor din prima linie este cât se poate de evidentă. Doar medicii sunt cei care au salariile la nivelul grilei din 2022 și doar cei din prima linie și cei din medicina medico-legală, beneficiază de sporurile de 85% la care s-a referit Raluca Turcan.
În concluzie, deși pare aberant ca o astfel de măsură să fie lansată chiar în momentul în care ai deficit de personal medical ATI care să trateze pacienții ajuns pe paturile de la terapie intensivă, analiza declarațiilor și documentelor oficiale ne arată, fără putință de tăgadă, că exact aceasta a fost intenția Guvernului!