Dacă mă vaccinez mai fac COVID? Mai pot transmite virusul? Raspunsuri oficiale
Pentru că vaccinarea ia avant în Romania, întrebările sunt tot mai multe legate aplicarea acelorlalte măsuri pentru combatearea răspândirii COVID. Se pare că introducearea pașaportului de vaccinare care pare iminent are că motivație oprirea răspândirii COVID. Dar de e mai trebuie să mai purtăm masca, să dezinfectăm sau să stăm la distanță cu magazine goale sau închise , cu interdicții de deplasare și de întâlnire ?
Dacă mă vaccinez mai fac COVID? Mai pot transmite virusul?
Raspunsuri oficiale de la Comisia Europeană
După cât timp de la începerea vaccinării se va putea considera că pandemia este sub control?
Pentru unele boli transmisibile cunoscute, premisa este că imunitatea colectivă care permite ca o pandemie să fie sub control și, în cele din urmă, eradicată, necesită ca circa 70 % din populație să fie protejată, fie în urma vaccinării, fie în urma unei infecții anterioare.
În funcție de ritmul vaccinării și al infectărilor naturale, pandemia s-ar putea afla sub control în Europa până la sfârșitul anului 2021, cel târziu.
Putem răspândi totuși boala, chiar dacă am fost vaccinați?
Nu se știe încă. Pentru a se aprecia efectul vaccinului asupra prevenirii infectării asimptomatice, vor fi necesare evaluări suplimentare, inclusiv date rezultate din studii clinice și din utilizarea vaccinului după autorizare.
Prin urmare, deocamdată, chiar și persoanele vaccinate vor trebui să poarte măști, să evite aglomerările din spațiile închise și să respecte distanțarea socială, etc. Alți factori, inclusiv numărul de persoane vaccinate și modul în care se răspândește virusul în comunități, pot de asemenea determina revizuirea acestor orientări.
Dacă am avut deja COVID-19 și m-am vindecat, tot trebuie să mă vaccinez?
În prezent nu avem date suficiente pentru a ști dacă sau pentru cât timp o persoană care a avut COVID-19 este protejată împotriva coronavirusului. Este vorba aici despre așa-numita „imunitate naturală”. Dovezile de până acum sugerează că imunitatea naturală împotriva COVID-19 poate să nu dureze foarte mult, dar sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine acest lucru.
UE răspunde de asigurarea vaccinurilor sigure și eficace împotriva COVID-19 pentru cetățenii din UE/SEE. Comisia Europeană a autorizat primul vaccin împotriva COVID-19 la 21 decembrie 2020, după o evaluare efectuată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și după consultarea statelor membre ale UE.
Cum acționează vaccinurile COVID-19
Vaccinurile împotriva COVID-19 previn boala COVID-19 declanșând un răspuns imun.
Majoritatea vaccinurilor împotriva COVID-19 declanșează aceste răspunsuri imune la un fragment minuscul de SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 este virusul care cauzează boala COVID-19.
Dacă o persoană căreia i-a fost administrat vaccinul împotriva COVID-19 se infectează cu virusul ulterior, sistemul imunitar recunoaște virusul.
Vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm vă protejează de boala COVID-19 fără a vă expune la virus
Acestea – Pfizer, Moderna şi CureVac – nu conțin viruși atenuați sau inactivați. Conțin, în schimb, un tip de informație genetică (numit ARNm) cu instrucțiuni privind modul de a crea copii ale proteinei virale de suprafață (proteina spiculară sau proteina S) a virusului.
De ce ar trebui ca organismul dvs. să creeze proteina S?
Aceasta este proteina care îi permite coronavirusului să pătrundă în celulele umane și să se înmulțească, îmbolnăvindu-vă. Vaccinurile de tip ARNm îi transmit organismului instrucțiunile pentru crearea acestor proteine pentru ca sistemul dvs. imunitar să se familiarizeze cu ele și să fie pregătit să le combată în cazul infectării cu virusul.
Ce se întâmplă în interiorul organismului dvs. atunci când faceți vaccinul de tip ARNm
-După inoculare, organismul dvs. creează proteine S conform instrucțiunilor furnizate de ARNm-ul din vaccin
-Sistemul dvs. imunitar depistează proteinele străine și produce anticorpi și celule cu rol imunitar pentru a le ataca
Cum reacționează organismul dvs. dacă vă infectați cu coronavirusul după vaccin
Sistemul dvs. imunitar depistează proteinele S ale coronavirusului organismul dvs. știe deja cum să combată aceste proteine și le atacă în consecință, nu vă îmbolnăviți. Vaccinurile de tip ARNm au dat dovadă de o eficacitate extrem de ridicată, de 95%
Ce este un vector viral?
Vaccinurile cu vector viral – AstraZeneca/Oxford – utilizează o versiune atenuată a virusului pentru a transporta în condiții de siguranță instrucțiuni sub formă de cod genetic către celulele organismului dvs. Aceste instrucțiuni permit organismului dvs. să producă o componentă inofensivă a coronavirusului, proteina S.
Datorită acestui tip de vaccin, sistemul dvs. imunitar se familiarizează cu proteina S, astfel încât să poată ucide coronavirusul în cazul infectării și să prevină îmbolnăvirea.
Vectorii virali utilizați în vaccinuri nu afectează ADN-ul dvs. și nu interacționează cu acesta.
Ce se întâmplă în organismul dvs. atunci când faceți vaccinul cu vector viral
După inoculare, adenovirusul care transportă instrucțiunile pentru crearea proteinelor S pătrunde în celulele dvs. Organismul dvs. creează proteine S. Sistemul dvs. imunitar depistează proteinele străine și produce anticorpi și celule cu rol imunitar pentru a le ataca. Organismul dvs. elimină adenovirusul și informațiile genetice în mod rapid. După aceea, dacă vă infectați cu coronavirusul, sistemul dvs. imunitar va depista proteinele S și va distruge virusul. Prin urmare, nu vă veți îmbolnăvi.
Un avantaj semnificativ
Vaccinurile cu vector viral nu trebuie înghețate la temperaturi extrem de scăzute și pot fi păstrate câteva luni la temperaturi normale de frigider (2-8°C).