Câteva motive pentru care imunitatea de grup COVID este aproape imposibilă

by | 30 Mar 2021 | Sănătate

Chiar și cu eforturile de vaccinare în desfășurare, pragul teoretic pentru învingerea COVID-19 pare să nu fie la îndemână.

Pe măsură ce ratele de vaccinare COVID-19 cresc în întreaga lume, oamenii au început în mod rezonabil să se întrebe: cât va mai dura această pandemie? Este o problemă înconjurată de incertitudini. Dar ideea, odată populară, că suficient de mulți oameni vor câștiga în cele din urmă imunitate la SARS-CoV-2 pentru a bloca cea mai mare parte a transmisiei – un prag de imunitate la grup – începe să pară puțin probabilă.

Acel prag este în general realizabil numai cu rate de vaccinare ridicate și mulți oameni de știință au crezut că, odată ce oamenii au început să fie imunizați în masă, imunitatea grupului ar permite societății să revină la normal. Majoritatea estimărilor plasaseră pragul la 60-70% din populația care câștiga imunitate, fie prin vaccinări, fie prin expunerea anterioară la virus. Dar pe măsură ce pandemia intră în al doilea an, apar îndoielile.

Perspectivele pe termen lung pentru pandemie includ ideea că probabil COVID-19 devine o boală endemică, la fel ca gripa.

Nu este clar dacă vaccinurile previn transmiterea

Cheia imunității de grup este că, chiar dacă o persoană se infectează, există prea puține gazde susceptibile în jur pentru a menține transmisia – cei care au fost vaccinați sau au avut deja infecția nu se pot infecta și răspândi virusul. Vaccinurile COVID-19 dezvoltate de Moderna și Pfizer – BioNTech, de exemplu, sunt extrem de eficiente în prevenirea bolilor simptomatice, dar nu este încă clar dacă protejează oamenii de a se infecta sau de a răspândi virusul la alții.

Lansarea vaccinului este inegală

Există variații uriașe în ceea ce privește eficiența lansării vaccinurilor între țări și chiar în interiorul acestora (cele mai mari). Israelul, de exemplu, a început să-și vaccineze cetățenii în decembrie 2020 și, datorită parțial unui acord cu Pfizer – BioNTech de a împărtăși date în schimbul dozelor de vaccin, în prezent conduce lumea în ceea ce privește vaccinarea cu peste 60% din populație vaccinată, Uniunea Europeană fiind la 15%, iar multe alte state vaccinând foarte puțin.

Noi variante schimbă ecuația imunității de grup

Chiar dacă planurile de lansare a vaccinurilor se confruntă cu obstacole de distribuție și alocare, apar noi variante ale SARS-CoV-2 care ar putea fi mai transmisibile și mai rezistente la vaccinuri, îngreunând și mai mult situația și reducând astfel eficacitatea vaccinării.

S-ar putea ca imunitatea să nu dureze pentru totdeauna

Calculele pentru imunitatea generală iau în considerare două surse de imunitate individuală – vaccinurile și infecția naturală. Oamenii care au fost infectați cu SARS-CoV-2 par să dezvolte o anumită imunitate la virus, care poate dura cel puţin şase luni. Imunitatea dezvoltată după vaccinare ar putea dura mai mult dar cât, rămâne de văzut.

Vaccinurile ar putea schimba comportamentul uman

Având în vedere ceea ce se știe despre COVID-19 până acum, atingerea imunității de grup numai prin vaccinuri va fi destul de puțin probabilă. Este timpul pentru așteptări mai realiste. Este puțin probabil să oprim complet răspândirea doar prin vaccinare, așa că trebuie să ne gândim la modul în care putem trăi cu virusul.

Boala s-ar putea să nu dispară în curând, capacitatea de a vaccina persoanele vulnerabile poate să reducă spitalizările și decesele din cauza COVID-19.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading