Boosterul românesc încalcă recomandările europene de vaccinare anti-covid

by | 1 Nov 2021 | Sănătate

Românii sunt pe post de cobai ai vaccinării, după ce guvernul a aprobat folosirea celei de a treia doze de vaccin de tip ARN mesager, fără a ține cont de recomandările  Agenției Europene a Medicamentului, EMA

În țara noastră, Comitetul Național de Coordonare privind Vaccinarea a aprobat doza a treia de vaccin, pentru vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și Astra Zenneca, după o schemă absolut unică în Uniunea Europeană și chiar în lume. Astfel, pe data de 22 septembrie, când în România se aproba cea de a treia doză de vaccin cu ambele vaccinuri de tip ARN mesager, produse de Pfizer și Moderna, în Uniunea Europeană nu era aprobată vaccinarea de tip booster, în SUA nu era aprobată decât pentru persoanele de peste 65 de ani, iar în Israel se făceau boostere doar cu vaccinul produs de Pfizer, pentru cei vaccinați tot cu Pfizer.

Practic, România a aprobat vaccinarea, cu cea de a treia doză, după o schemă unică în lume: în România se poate face a treia doză cu vaccinurile produse de Pfizer si Moderna, fără să se țină cont dacă a treia doză de la Pfizer este făcuta unui vaccinat cu vaccinul de la Moderna și invers. Ba chiar se poate face a treia doză cu vaccin de timp ARN mesager, produs de Pfizer sau de Moderna și persoanelor vaccinate cu vaccinul produs de Astra Zenneca, de tip adenovirus.

În acest context trebuie precizat că abia la începutul lunii octombrie EMA aproba cea de a treia doză cu vaccinul Pfizer, însă doar pentru cei vaccinati tot cu vaccinul produs de Pfiezer și abia pe data de 25 octombrie, Comitetul pentru Medicamente de uz Uman (CHMP) al EMA a concluzionat că poate fi luată în considerarea o a treia doză de rapel a vaccinului COVID-19 Spikevax (de la Moderna), la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Și de această dată, ca și în cazul celei de a treia doze cu vaccinul produs de Pfizer, EMA a recomandat ca a treia doză cu vaccinul produs de Moderna să fie facută doar persoanelor vaccinate cu același tip de vaccin și a stabilit ca cea de a treia doză cu acest vaccin, să fie doar jumătate din doza folosită pentru schema de vaccinare primară. (detalii) În plus, spre deosebire de România, unde s-a aprobat vaccinarea cu cea de a treia doză, pentru toți cei vaccinați, inclusiv pentru copii, începând de la 12 ani, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat doar vaccinarea persoanelor de peste 18 ani. (detalii)

În concluzie, vaccinarea în România nu mai are nimic în comun cu vaccinarea la nivelul Uniunii Europene, sau chiar la nivel mondial. Românii sunt pe post de cobai, pentru că sunt vaccinați la întâmplare cu cea de a treia doză, indiferent dacă în prima fază au fost vaccinați cu vaccinul produs de Pfizer, de Moderna sau de Astra Zenneca. În cazul celor vaccinați cu vaccinul produs de Astra Zeneca se amesteca practic vaccinul de tip adenovirus cu vaccinul de tip ARN mesager, deși nicăieri în lume nu a fost stabilit dacă o astfel de încrucișare este recomandată sau nu, dacă aduce beneficii sau dacă, din contră, are efecte adverse. În plus, în perioada 23 septembrie – 26 octombrie, românii vaccinați cu cea de a treia doză de la Moderna, indiferent dacă inițial au fost vaccinați cu vaccinul produs de Moderna, de Pfizer sau de Astra Zenneca, au primit un booster cu o cantitate dublă de vaccin decât cea recomandată de Agenția Europeană a Medicamentului, atenție, doar pentru cei vaccinați cu vaccinul produs de Moderna.

În aprobările si recomandările făcute de EMA se arată clar faptul că boosterul de la Pfizer trebuia facut doar celor vaccinați cu vaccinul produs de Pfizer, iar cel de la Moderna trebuia administrat doar celor vaccinati cu vaccinul produs de Moderna, pentru că datele privind efectele celei de a treia doze au fost prezentate de fiecare companie în parte. Respectiv de Pfizer doar pentru cei vaccinați cu Pfiezer, și de Moderna pentru cei vaccinați cu Moderna. Deci nu există nici un studiu, dar absolut nici un studiu, care să arate care este modelul reacțiilor adverse ori al beneficiilor aduse de această încrucișare dintre Pfizer si Moderna, ori, și mai grav, de folosirea boosterului de la Pfizer ori de la Moderna pentru cei vaccinați cu vaccinul produs de Astra Zenneca.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading