Această vitamină sigură, ieftină și esențială, cu acreditări științifice, rămâne neutilizată sau interzisă.
Majoritatea oamenilor știu că vitamina C susține sistemul imunitar. Această constatare este susținută de mai multe studii și totuși spitalele o folosesc rar pentru a trata COVID-19.
O revizuire a 12 studii, inclusiv cinci studii controlate randomizate „standard de aur”, arată că această vitamină simplă salvează vieți atunci când este administrată în doza potrivită. Revizuirea, care a fost publicată în revista Life, a fost realizată și finanțată de VitaminC4Covid , un grup de doctori, care includ pe dr. Marcela Vizcaychipi de la Facultatea de Medicină de la Colegiul Imperial din Londra, profesor asociat Anitra Carr, care conduce Departamentul de Nutriție în Grupul de medicină de la Universitatea din Otago și Dr. Paul Marik, șeful Diviziei de Medicină Pulmonară și Îngrijire Critică, Eastern Virginia Medical School.
Studiile arată că pacienții cu COVID-19 au niveluri epuizate de vitamina C, adesea aproape de nivelul găsit la cei bolnavi de scorbut (boală care apare ca urmare a deficienței de vitamina C). La pacienții cu pneumonie gravă, un nivel de vitamina C scazut, aproape de epuizare crește foarte mult riscul de afectare pe scară largă a organelor interne ceea ce poate duce la deces. Au nevoie de doze substanțiale de vitamina C pentru a se recupera și a supraviețui.
Dr. Vizcaychipi, care conduce cercetarea în medicina de terapie intensivă la Spitalul Chelsea și Westminster din Regatul Unit, a oferit pacienților cu și fară COVID din unitatea de terapie intensivă până la 6 grame (6.000 mg) de vitamina C pe cale intravenoasă. Doza depinde de severitatea bolii și de cantitatea necesară pentru a corecta o deficiență, așa cum este indicat de bețișoarele pentru testul de urină cu vitamina C.
„Vitamina C este cu siguranță unul dintre factorii multipli care contribuie la rezultate mai bune și la viteza de recuperare. Ar trebui să fie o practică standard. Nu am avut deloc probleme de siguranță”, spune Vizcaychipi.
În Statele Unite, un grup de medici, membri ai Frontline COVID Critical Care Alliance au o mortalitate injumătățită la ATI folosind protocolul MATH+ de steroizi (metilprednisolon), vitamina C, vitamina B1, vitamina D și anticoagulante (heparină). Acest protocol a fost inițiat de dr. Paul Marik, Pierre Kory și Joseph Varon un expert în terapie intensivă recunoscut de Națiunile Unite pentru munca sa salvatoare.
În prezent, doctorului Marik, directorul secției de terapie intensivă de la Spitalul General Sentara Norfolk, i se interzice utilizarea acestui protocol sigur și eficient de salvare de vieți de către Sentara Health pe motive false ale lipsei de dovezi. El s-a adresat instanței pentru lămurirea acestui aspect.
„Acest caz este despre medici, care au capacitatea de a-și onora jurământul lui Hipocrate, de a urma medicina bazată pe dovezi și de a trata pacienții cum știm cel mai bine. Refuz să privesc un alt pacient murind din cauza COVID-19, știind că nu am voie să le ofer tratamente dovedite care le-ar fi putut salva viața.”
Potrivit siteului, cele 12 studii clinice arată că:
„vitamina C intravenoasă poate îmbunătăți parametrii de oxigenare, poate reduce markerii inflamatori, poate reduce zilele de spitalizare și poate reduce mortalitatea, în special la pacienții grav bolnavi”.
Ceea ce este remarcabil la vitamina C este că este un antioxidant, un antiviral și, de asemenea, antiinflamator. Este un apărător impresionant, trei în unu. Nu a fost raportat niciun eveniment advers în niciun studiu clinic publicat de vitamina C la pacienții cu COVID-19.
Analiza arată, de asemenea, că dozele mari de vitamina C administrate pe cale orală în caz de infecție pot ajuta oamenii să iasă mai repede din spital, deoarece le crește rata de recuperare.
Potrivit lui Carr, „s-a demonstrat că dozele orale de 8 grame pe zi cresc rata de recuperare după infecția simptomatică cu 70%. Pentru pacienții mai grav bolnavi, studiile care utilizează doze de 6-24 g pe zi intravenos au arătat beneficii pozitive în ceea ce privește creșterea supraviețuirii și reducerea spitalizării, îmbunătățirea oxigenării sau reducerea inflamației.”
Este nevoie de 20 de portocale pentru a furniza în total doar un gram de vitamina C, așa că aceste doze necesită suplimentare. Siteul include studii care arată că „pacienții cu infecții respiratorii severe au un nivel de vitamina C epuizat, prevalența deficienței crescând odată cu severitatea afecțiunii”.
Într-unul din studii, nivelurile de vitamina C au prezis cine va supraviețui sau nu. Nivelurile plasmatice de vitamina C au fost raportate a fi foarte scăzute la 70 până la 80% dintre pacienții cu COVID. Ceea ce e clar este că sunt necesare câteva grame, nu doar un pahar de suc de portocale, pentru a corecta deficiența severă de vitamina C.
De peste un an, echipa VitaminC4Covid.com face apel la consilierii guvernamentali să efectueze o revizuire adecvată a dovezilor in favoarea vitaminei C, pentru a informa publicul și lucratorii medicali. Vitamina C este sigură, ieftină, disponibilă și a dovedit că funcționează.