Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aflat, în ultimul timp, în centrul unei controverse privind relațiile sale cu gigantul farmaceutic Pfizer, cu care a trebuit să negocieze achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19.
A devenit cunoscut de catre public că Ursula von der Leyen a avut un schimb de mesaje cu șeful Pfizer, pe care ea refuză să le facă publice. Incidentul datează din aprilie 2021: președintele Comisiei a declarat pentru New York Times că a avut o corespondență directă, prin SMS, cu CEO-ul Pfizer Albert Bourla, în timp ce Uniunea Europeană negocia cu aceeași companie achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19.
La acea vreme, aceste dezvăluiri au fost deliberate din partea Ursulei von der Leyen: după un început haotic în gestionarea pandemiei, era vorba de a dovedi capacitatea de răspuns a instituțiilor europene. Aceste informații se întorc împotriva șefei UE, mai ales că dozele s-au dovedit a fi mai scumpe decât se aștepta: 19,50 € pe bucată în loc de 15,50 €.
La cererea unui jurnalist german de la netzpolitik.org, Avocatul Poporului European a decis că publicul ar trebui avea cunoștință de aceste schimburi între președintele Comisiei Europene și șeful Pfizer.
Astăzi rămân multe întrebări legate de aceste negocieri, atât cu privire la prețurile vaccinurilor, cât și la clauzele contractelor. Acum, opt luni mai târziu – Avocatul Poporului din UE, Emily O’Reilly, a condamnat refuzul lui Ursula von der Leyen de a dezvălui mesajele incriminatoare. Atitudinea ei
„nu corespunde așteptărilor privind transparența și standardele administrative din cadrul Comisiei”
iar mesajele text
„se încadrează în cadrul legislației europene privind accesul publicului la documente”
la care
„publicul poate avea acces dacă privesc activitatea instituției”.
Ea consideră că acesta este un „caz de administrare defectuoasă”. Pentru europarlamentarul Verzilor Daniel Freund, fost reprezentant al ONG-ului Transparency International privind integritatea instituțiilor UE, aceste mesaje trebuie să fie supuse regulilor libertății de informare. În caz contrar, ar trebui interzise pentru comunicare oficială.
Biroul Ursulei von der Leyen are până pe 26 aprilie să permită autorităților competente să examineze mesajele în cauză. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a promis că va răspunde Avocatului Poporului (adica Ombudsmanului) în termenul limită, dar comisia nu are nicio obligație să-i urmeze ordinurile.
Comisia Europeană consideră că regulile de transparență ale instituțiilor europene nu se aplică acestor mesaje. Se consideră că dezvăluirea acestor mesaje text nu are sens, deoarece ar duce la o analiză atentă a tuturor convorbirilor telefonice pe care membrii săi le-au avut ca parte a muncii lor de-a lungul timpului.
„Imaginați-vă dacă Macron ar trebui să-și pună toate mesajele text la dispoziția publicului!” a exclamat o persoană apropiată lui von der Leyen.
Avocatul poporului, Emily O’Reilly nu este de acord: doar conținutul unui document contează, nu forma acestuia. Atâta timp cât mesajele SMS se referă potențial la politicile și deciziile UE, ele ar trebui să fie tratate ca documente ale UE și, ca atare, puse la dispoziția publicului. Adică dacă există corupție nu mai conteaza daca este pe hartie sau in format digital!
O altă întrebare este dacă Ursula von der Leyen a păstrat acele mesaje text. În 2019, înainte de a părăsi Ministerul German al Apărării, ea și-a șters toate mesajele de pe telefon. Comisia de anchetă a Bundestag-ului, care dorea să investigheze contractele atribuite de ministerul său – pentru o sumă de 200 de milioane de euro – nu a găsit nicio urmă de ele. Același scenariu s-ar putea întâmpla din nou, de data aceasta la scară europeană.
Cazul începe să facă zgomot. Corporate Europe Observatory, un ONG care analizează relația dintre politicienii europeni și lobby-urile, consideră că în 25 de ani, Comisia Europeană „nu a atins niciodată un asemenea nivel de opacitate pe care îl vedem în prezent cu companiile farmaceutice”, a transmis purtătorul de cuvânt Hans van Scharen. Organizația sa a cerut mai multe documente despre negocierile de vaccinare de acum 16 luni, dar încă nu le-a primit. „Acest lucru alimentează neîncrederea publicului larg”, a deplâns Hans van Scharen.
ONG-ul, care așteaptă încă aceste documente privind negocierile asupra vaccinul, a depus o a doua plângere la Ombudsmanul European (Avocatul Poporului), care a deschis o nouă anchetă în acest caz.