Anul trecut, la începutul pandemiei, în România a fost stare de urgență. Atunci, militarii, inclusiv polițiști militari, au fost scoși pe străzi, inclusiv cu transportoare blindate. Nicăieri în lume nu s-a mai intamplat aşa ceva. Această situație a generat controverse, unii civili întrebându-se ce caută pe stradă, în vreme de pace, soldați înarmați.
Și oare ce s-ar fi întâmplat dacă cetățenii se împotriveau soldaților. Ar fi fost bătuți, împușcați? Poate oamenii se isterizau din cauza frustrării și nu ar fi prezentat actele sau nu s-ar fi oprit la ordin. Ce ar fi făcut atunci soldații, ar fi ripostat cu patul armei, cu gloanțe, cu tabul? O măsură extremă ce ne-a transformat în Republica Bananieră România de la subsolul Uniunii Europene, se dorește a fi legiferată prin acest proiect.
MApN vrea să ofere Poliţiei Militare putere şi asupra civililor
Ministerul Apărării Naționale promovează un proiect legislativ care va conferi puteri Poliției Militare în timp stării de urgență sau de alertă. Astfel, militarii care vor fi scoși pe străzi în astfel de situații vor putea sancționa cetățenii, lucru pe care în prezent îl pot face doar polițiștii.
În situaţii de alertă, de urgenţă, de asediu, de mobilizare sau de război, Poliţia Militară va avea jurisdicţie şi asupra populaţiei civile, nu numai asupra militarilor, se arată într-un proiect de lege privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea instituţiei, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Vezi proiectul şi expunerea de motive. (click pentru a descarca proiectul pdf))
Jurisdicţia Poliţiei Militare se va aplica pe timp de pace sau în situaţie de normalitate numai personalului MApN sau altor persoane aflate pe teritoriul unui obiectiv militar, sau în zone militare restricţionate, la bordul navelor sau aeronavelor aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi dacă vizează protecţia instituţiei militare şi securitatea personalului şi a bunurilor acesteia. În situaţii de alertă, de urgenţă, de asediu, de mobilizare sau de război, însă, jurisdicţia poliţiei militare se poate extinde, în condiţiile legii, şi asupra populaţiei civile, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege privind atribuţiile, orgnizarea şi funcţionarea Poliţiei Militare.
“Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război, în situații speciale. Un exemplu, situația generată de pandemie”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
“Ne-am unit forțele! Împreună vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă! Medicii sunt eroii noștri. Misiunile vor fi executate fără mijloace blindate și, în principal, cu militari din cadrul structurilor de Poliție Militară”
Daniel Petrescu,
Șeful Statului Major al Apărării
Militarul cu cel mai înalt rang, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, preciza încă de atunci că Poliția Militară trebuie să fie pe străzi.
Organ de cercetare penală specială
Totodată, conform „noii abordări conceptuale folosite în Armata României”, proiectul de lege prevede că ofiţerii de poliţie militară vor acţiona ca organ de cercetare penală specială sub controlul operaţional al procurorului militar. Numirea acestora se va face după criterii extrem de riguroase şi numai cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea şefului Statului Major al Apărării.
Cei care candidează pe o funcţie de ofiţer al Poliţiei Militare cu atribuţii de cercetare penală specială vor fi obligatoriu cetăţeni români, licenţiaţi în drept, care nu sunt cercetaţi penal sau disciplinar. În plus, „calitatea de ofiţer cu atribuţii specifice organelor de cercetare penală speciale este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”, se mai arată în proiectul legislativ.
Apreciez ca am fost cu toţii naivi. Mulţumesc totuşi cetaţenilor revoltaţi care s-au opus proiectului pe pagina de facebook MApn.