Un studiu realizat în Danemarca și publicat în MedRxiv, pe data de 23 decembrie 2021 arată că, în cazul variantei Omicron, persoanele vaccinate sunt, la 4 luni după schema completă, mai expuse infectării decât persoanele care nu și-au administrat vaccinurile ARNm. Da, nu este fake news! Și nu e vorba de comparația între persoanele infectate din cele două grupuri (vaccinați, nevaccinați), ci de chiar de eficiența vaccinurilor Pfizer și Moderna în prevenirea infectării ci virusul SARS-CoV.
Astfel, după cum se poate vedea din graficul de mai jos, în cazul ambelor vaccinuri, eficiența devine negativă în cazul persoanelor vaccinate, ceea ce înseamnă că acestea sunt mai expuse riscului de infectare cu tulpina Omicron decât ar fi fost dacă nu s-ar fi vaccinat.
E adevărat că, în primele 30 de zile de la schema completă de vaccinare, realizată la 14 zile de la a doua doză, ambele vaccinuri oferă o anumită protecție, care însă scade rapid în următoarele două luni, după care apare un risc mai mare de infectare, comparativ cu persoanele nevaccinate. De asemenea, trebuie subliniat că în cazul variantei Delta, există un anumită nivel de protecție care se menține și în luna a 4-a, chiar dacă la un nivel foarte redus.
Concluziile studiului ar putea fi explicate de două constatări observate de-a lungul timpului.
Prima e că administrarea vaccinurilor COVID determină un răspuns imun mult mai puternic, cu o producție de anticorpi de 80-90 de ori mai mare decât în cazul unei infecții naturale. Acest lucru, deși oferă o protecție superioară în primele săptămâni, determină un consum uriaș din resursele organismului necesare producerii acestui volum uriaș de anticorpi. Drept urmare, calitatea acestor anticorpi este mult mai slabă decât în cazul infecției naturale (mulți dintre ei sunt non-neutralizanți, adică sunt incapabili să oprească acțiunea virusului), ceea ce conduce la dispariția lor rapidă și la favorizarea apariției variantelor mai rezistente la vaccin, cum s-a și văzut în cazul Delta și Omicron. Dar veștile rele nu se opresc aici. După un timp, după scăderea rapidă a numărului de anticorpi produși inițial, organismul, fiind epuizat de resurse, nu mai are capacitatea de produce prin mecanismele proprii alți anticorpi, instalându-se imunodeficiența pentru o anumită perioadă, până la refacerea resurselor imunitare.
A doua explicație pentru creșterea riscului de infectare a persoanelor vaccinate decurge din studiul suedez, pe care l-am comentat pe larg aici. Contrar asigurărilor date de producătorii vaccinurilor, că proteina spike produsă în urma vaccinării nu pătrunde în nucleul celulelor, cercetătorii suedezi au constatat că, dimpotrivă, aceasta intră în nucleu și chiar în cantități foarte mari, inhibând două procese al ADN-ului foarte importante pentru sistemul imunitar. Pe de o parte, împiedică procesele de reparare a lanțurilor ADN, iar pe de altă parte inhibă procesul de recombinare la nivelul anticorpilor produși de celulele B, ceea ce reduce capacitatea organismului de a produce anticorpii potriviți pentru noii agenți patogeni. Din acest motiv, organismul nu mai poate crea antidotul pentru noi variante ale virusului în care proteinele spike au suferit mutații semnificative, cum e și cazul variante Omicron.