Totul a început de la o interdicție ce-i viza pe petrecăreții care circulau în timpul nopții
De la bun început măsura restricționării circulației a suscitat nedumerire în societate. Inițial restricția a fost introdusă la începutul lunii noiembrie, când s-a dispus interzicerea circulației, fără o motivare precisă, în intervalul 23:00 și 5:00. Concomitent programul magazinelor a fost limitat până la ora 21:00. Și atunci, ca și azi, măsura părea lipsită de sens. Imediat pe rețelele de socializare au apărut și multe glume, că în viziunea Guvernului virusul acționează noaptea și se odihnește ziua.
Pentru a motiva decizia, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a dat următoarea explicație, care e foarte importantă pentru înțelegerea desfășurării ulterioare a evenimentelor:
„Este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează, se vizitează, fac petreceri, inclusiv poate afară. Sunt studii făcute și în alte state care arată că există impact, mai multe țări au luat această măsură” – Raed Arafat, 6 noiembrie 2020.
Argumentul că o anumită măsura a fost luată și de alte state din Uniunea Europeană este cel puțin penibil dacă nu e însoțit și de o explicație pertinentă care să arate că autoritățile române nu preiau pe nemestecate și fără a înțelege tot ce se impune în alte state europene.
Iar explicația șefului DSU e că această restricționare era impusă din cauza unor petrecăreți, care se „deplasează, se vizitează și fac petreceri”. Restricția nu a deranjat foarte mult. Dincolo de logica ei șchioapă, cei mai mulți dintre români merg la muncă, își duc copiii la grădiniță sau la școală sau au deja o vârstă venerabilă și își prea permit să piardă nopțile la petreceri și la vizite.
Ora COVID – între 22 și 23!
Restricționarea circulației în timpul nopții a fost înăsprită când s-a declanșat cel de-al treilea val al pandemiei în România. Interdicția urma să inre în vigoare cu o oră mai devreme.De la ora 23:00 s-a coborât la ora 22:00. Din nou, toată lumea s-a întrebat de ce Guvernul consideră că fix în acea oră s-ar impune o restricție suplimentară, ca și cum virusul ar avea o intensitate mai mare în acel interval. Și de această dată, explicația lui Arafat i-a vizat tot pe petrecăreții care se țin de “vizite” până la ore târzii:
„Am analizat ce s-a întâmplat în alte țări, veți vedea pe partea de ore că au variat, unii la 21, Franța la 18, la noi era la 23.00 și acum a coborât ora. Aceasta duce și la limitarea unor activități, dacă la 22 trebuie să fii acasă trebuie să pleci la 21, poate că nu îți mai programezi întâlniri, vizite.” – Raed Arafat, 14 martie 2020.
Așadar, problema Guvernului era că nu-i putea controla pe acești petrecăreți care tot circulau noaptea prin România și transmiteau virusul, spre deosbire de cei mai mulți dintre cetățeni care preferă să meargă la culcare la ora respectivă. Nici de această dată, interdicția nu a deranjat cea mai mare parte a populației, întrucât intevalul de restricție nu afecta aproape deloc desfășurarea vieții pentru cei mai mulți dintre cetățeni
Incapacitatea Guvernului de a-i pune sub control pe petrecăreți
Problema de fond era că Guvernul nu reușea să țină deloc sub control cluburile și alte localuri de noapte. Cele mai multe dintre acestea au speculat o lacună legislativă din Legea 55/2020 privind starea de alertă. Conform actului normativ, singura sancțiune aplicabilă în cazul în care un agent economic nu respectă restricțiile de funcționare era o simplă amendă, pe care, cel mai probabil, un patron de club o scoate de la consumația de la o singură masă.
Fiind vorba de un drept garantat de Constituție (dreptul la activitate economică), modificările la lege nu se pot face decât tot prin lege, votată în Parlament, nu prin ordonanță de urgență și, cu atât mai puțin, nu prin hotărâre de guvern sau prin alt act administrativ.
„Din păcate, chiar dacă unele restricții au rămas în vigoare, vedem foarte mulți operatori economici care nu respectă aceste restricții. Această propunere vine exact după aceste observații, pentru un act normativ care să reglementeze această situație cu suspendarea activității pe perioadă determinată”, Florin Cîțu 3 februarie 2021
Iar când a fost întrebat dacă e vorba de cluburi și restaurante, prim-ministrul a confirmat:
„Bineînțeles, despre acest lucru este vorba. Am văzut că aceste amenzi pe care le dăm nu mai au niciun efect pentru că nu sunt respectate regulile. Trebuie să schimbăm puțin regulile jocului și trebuie să venim cu această modificare”
Ministurul Afacerilor Interne, Lucian Bode s-a excutat imediat și a anunțat că va propune partidului anumite măsuri pentru suspendarea activității firmelor care își asumă amenzile și continuă să încalce restricțiile:
„O să solicit PNL să discute în coaliţie, foarte serios, ca în această săptămână, în agenda Parlamentului, să fie adus în dezbatere şi aprobat proiectul de lege care modifică OUG privind regimul sancţiunilor. Am văzut că sancţiunile nu sunt suficiente, din păcate. Îmi doresc ca legislaţia să fie modificată, mai exact Legea 55/2020, astfel încât după una-două-trei sancţiuni, instituţiile statului să poată suspenda activitatea agentului economic care nu respectă măsurile de protecţie sanitară” – Lucian Bode, 22 martie 2021.
La numai 3 zile de la anunț, ministrul de Interne a venit deja cu prezentarea proiectului de lege:
“Legea 55 prevede sancţiunea principală a amenzii în cazul în care operatorii economici încalcă normele sanitare. Operatori economici sancţionaţi au continuat să încalce prevederile legale, am considerat că e necesară instituirea unei sancţiuni complementare. Astfel, închiderea pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar unde operatorul economic desfăşoara activitatea fără a respecta măsurile constituie o măsură adecvată.
Ea se va materializa prin afişarea la loc vizibil, la intrare, a mesajului că spaţiul e închis temporar din cauza nerespectării măsurilor impuse pentru diminuarea efectelor COVID, cu menţiunea datei până la care e valabilă această sancţiune“, a arătat Lucian Bode.
Practic sancțiunea vizată de ministrul de Interne trece din registrul contravențional, în cel penal. Ministrul a explicat că prin modificările aduse Legii stării de alertă, localurile care încalcă repetat restricțiile vor fi sigilate, iar conform art. 260 din Codului Penal, „înlăturarea ori distrugerea unui sigiliu legal aplicat se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”
Guvernul a depășit linia roșie a acceptabilității restricțiilor din pandemie
Dar până să apuce să mă modifice legea, care trebuie să parcurgă toată procedura parlamentară, Guvernul a venit cu un nou set de restricții. Și pentru că, în ciuda tuturor măsurilor anterioare, nu au reușit să-i împiedice pe petrecăreți, Guvernul a coborât și mai mult ora de la care se instituia interdicția liberei circulații, de la 22, la ora 20! Măsura a părut de această dată și mai aberantă, întrucât venea însoțită de limitarea programului magazinelor până cel târziu la ora 18:00:
„Regula magazinului a fost corelată cu regula interdicției circulației. Dacă circulația se interzice la ora 20, atunci, cu 2 ore înainte, într-adevăr, magazinele se opresc pentru ca oamenii să poată ajungă acasă și lucrătorii din magazine să ajungă acasă.”– Raed Arafat, 29 martie.
Deci să recapitulăm:
Au încercat să-i oprească pe petrecăreți să mai transmită virusul prin interdicția de a circula în timpul nopții. Nu au reușit. Cluburile și terasele au fost în continuare deschise și frecventate de mulți petrecăreți care sfidau pandemia, fără mască și fără distanțare. Patronii acestor firme au râs în față autorităților plătindu-le amenda, ca un fel de taxă de protecție pentru a putea funcționa în continuare. Și pentru că Guvernul și majoritatea guvernamentală din Parlament nu au fost în stare să adopte în regim de urgență o modificare a Legii stării de alertă care să le ofere instrumentele pentru închiderea efectivă a cluburilor, Guvernul a redus și mai mult ora instituirii interdicției de circulație, în speranța că petrecăreții vor rămâne acasă.
De această dată însă, s-a depășit o linie roșie de acceptabilitate. Restricția nu-i mai deranjează doar pe petrecăreți. Ea lovește direct în libertatea de mișcare a restului populației. Implicațiile sunt uriașe, iar disconfotul este resimțit acut de cea mai mare parte a cetățenilor. Comercianții au pierderi semnificative, mulți dintre angajații lor riscă să-și piardă locul de muncă, iar peste toate astea există și riscul aglomerării în magazine înainte de ora 18! Și totul din cauza unor petrecăreți. Mai precis, din cauza incapacității guvernului de a închide cluburile și retaurantele de fițe.
Din acest motiv au ajuns să fie sancționați și cei care au fost responsabili în pandemie. Au purtat mască peste tot, au respectat distanțarea, nu s-au dus la petreceri, dar iată că ajung să fie sancționați prin limitarea circulației din cauza cluburilor și petrecăreților scăpați de sub controlul autorităților.
Deși inițial urmăreau să împiedice încălcarea regulilor de un grup restrâns de persoane, restricțiile au a fost atât de mult extinse încât au ajuns să-i sancționeze în mod nedrept, chiar pe cei care se conformaseră tuturor restricțiilor și recomandărilor venite de la autorități!
Aceasta pare a fi scânteia care aruncă în aer mămăliga românească!