Din ce în ce mai multe state au început să manifeste prudență în vaccinarea tinerilor și a adolescenților. Marea Britanie a recomandat ca la categoria 12-17 ani, vaccinarea să se facă doar în cazul adolescenților care suferă de anumite afecțiuni sau care locuiesc cu adulți care suferă de acele afecțiuni (detalii). Chiar și în aceste cazuri, cei eligibili vor fi vaccinați doar cu prima doză (detalii)
Tot așa a procedat și Suedia care a recomandat ca vaccinarea pentru grupa 12-15 ani să se facă doar adolescenților care au boli de plămâni, astm sau alte riscuri medicale (detalii).
De asemenea, Suedia și Danemarca au suspendat utilizarea vaccinului Moderna la tineri și adolescenți, ca urmare a unei incidențe mai ridicate de miocardită asociată acestui vaccin pentru grupurile de tineri (detalii).
La fel ca Marea Britanie, Hong-Kong, Norvegia și alte state (detalii) au decis ca pentru grupurile de tineri și adolescenți să fie administrată doar o singură doză, respectiv de la vaccinul Pfizer, acesta având o concentrație mai mică de substanță activă în comparație cu Moderna.
Prudența acestor state în vaccinarea copiilor, adolescenților și tinerilor este legată de riscul de miocardită asociat vaccinării, în special la băieții tineri. În urma unui studiu realizat în Israel, unde populația este vaccinată aproape în totalitate cu vaccinul Pfizer (deci cel cu o doză mai slabă) s-a stabilit că incidența de miocardită la nivelul întregii populații vaccinate este 2,3 cazuri la 100.000 de persoane. În schimb, incidența crește îngrijorător, până la 11 cazuri la 100.000 de persoane pentru tinerii, bărbați, sub 30 de ani.
Nu se cunoaște încă dacă această incidență de miocardite asociate vaccinării va crește în timp, la o distanță mai mare de la momentul vaccinări.
În România, autoritățile nu au emis nicio procedură specială pentru vaccinarea tinerilor. Pentru obținerea certificatului verde, pe care tinerii și-l doresc pentru a avea acces la diverse evenimente, este necesară schema completă, ca și în cazul adulților. Nu sunt exceptate în niciun fel categoriile care au contraindicație medicală pentru vaccinare. Singura variantă pentru tineri și adolescenți rămâne vaccinarea, iar această constrângere va deveni din ce în ce mai puternică odată cu extinderea obligativității vaccinării, fără alte alternative (trecere prin boală sau test negativ).
Studiile arată că, în mod cert, vom avea și noi o creștere a cazurilor de miocardită. Dacă nu cumva avem deja pentru că, în multe cazuri, miocardita evoluează asimptomatic, adică fără manifestări evidente, deși capacitatea de pompare a inimii se reduce, ceea ce induce o stare de oboseală, rezistență scăzută la efort sau tulburări de ritm cardiac. Pentru unii tineri această reducere a capacității de efort poate deveni permanentă. Își vor duce boala toată viața. Din acest motiv, mai multe state din lume abordează cu prudență vaccinarea la grupurile de tineri, mai ales că în rândul acestora riscul de dezvoltare a unor cazuri severe de COVID-19 este mult mai scăzut decât la persoanele mai în vârstă.
În România însă nu se face această distincție, iar cei care susțin cu vehemență vaccinarea obligatorie, Iohannis, Cîțu, Arafat etc. ar trebui întrebați ce le vor spune tinerilor care se vor alege cu o astfel de afecțiune după vaccinare? Că au fost victime colaterale ale campaniei de vaccinare, pentru binele comunității, care nici măcar nu poate fi realizat, întrucât vaccinații transmit virusul în egală măsură cu cei nevaccinați (detalii)? Sau ce le-ar spune cei trei părinților acestor tineri? Greu de imaginat, având în vedere că niciunul dintre cei trei nu este părinte….