Nu, nu este adevărat că Vlad voiculescu a fost demis fără motive așa cum minte USR. Iată mai jos o lista enormă de motive concrete pentru doar 4 luni de mandat:
1. Voiculescu nu a știut că în ordinul MS scrie că morții de Covid se înmormântează fără haine: “Sunt de vină cei care nu i-au îmbrăcat”. Foarte agresiv cu presa care îl chestiona în privința acestui ordin, Vlad Voiculescu a spus în repetate rânduri că de vină sunt cei care s-au ocupat de decedați, adică cei de la pompe funebre. În ordin scria că “aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”.
2. Trei morți s-au înregistrat la Spitalul Victor Babeș din București după o defecțiune la sistemul de oxigen al unității mobile ATI fiind salvați alți cinci, care au fost transferați la alte spitale. Serviciul Omoruri a deschis o anchetă. Ministerul Sănătății al lui Vlad Voiculescu și Departamentul de Situaţii de Urgență al lui Raed Arafat au făcut declarații abia după 3 ore de la tragedie, numai după ce s-a aflat deja în presă.
3. Ne aducem aminte gafa uriașă din spatele scandalului dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Educației privind testele non-invazive pentru elevi în care Ministerul Sănătății a mințit de două ori. O dată când a spus că nu are cadru legal pentru achiziția de teste rapide din salivă pentru că acestea nu ar fi fost prevăzute în metodologia INSP – ceea ce am văzut că este fals. A doua oară când au încercat să sugereze că, SPRE DEOSEBIRE DE ALTE TESTE RAPIDE, cele din salivă ar avea multe rezultate fals negative, ceea ce este iarăși fals întrucât TOATE testele rapid prezintă această problemă, ele având însă avantajul că pot fi aplicate rapid și pot detecta virusul în primele zile de la infectare, ceea ce testele PCR nu pot face, chiar dacă sunt mai precise.
4. Un lucrător medical de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu acuză faptul că pacienții cu COVID ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza feșelor și sedați cu Midazolam, Propofol și Fentanyl, anestezice și sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita. Pacienții sunt legați de paturi, sedați și intubați chiar și când nu este nevoie pentru liniștea medicilor și asistentelor.
5. Scandalul izbucnit în urma contrelor dintre Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și premierul Florin Cîțu în legătură cu publicarea numărului de teste efectuate pe fiecare județ scoate la iveală o infomație care nu era cunoscută publicului larg și la cere Voiculescu și consilierul care a accesat ilegal baza de date nu avea acces de drept. Faptul că ar exista un nivel de secretizare impus asupra acestor date, a căror publicare ar implica avizarea din partea Serviciului Român de Informații (SRI) și a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
6. Politizarea excesivă de către Ministerul Sănătății a funcțiilor de conducere din spitale. Potrivit celor mai recente informații, 66% dintre spitalele din țară aflate în subordinea Ministerului Sănătății au manageri care ocupă funcții politice, fiind numiți direct de către ministrul Sănătății.
7. Suplimentarea cu întârziere a paturilor de la ATI. La mai bine de un an de la debutul pandemiei numărul paturilor de la ATI nu a crescut, așa cum au anunțat autoritățile, ci dimpotrivă, în mai multe județe ale României numărul acestora a scăzut.
8. Incendiul de la Spitalul Balș – 20 de pacienți COVID-19 care erau internați în pavilionul cuprins de incendiu au murit în acea zi sau în săptămânile care au urmat, după ce au fost transferați. Nu este clar nici până acum câți au murit din cauza incendiului și câți din cauza infecției cu COVID-19 sau a altor afecțiuni de care sufereau. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat la acea vreme un raport după incendiul de la Institutul Matei Balș. Acel raport nu a mai fost prezentat nici până în ultima zi a mandatului de ministru al lui Vlad Voiculescu.
9. Spitalul Foișor din București devine brusc spital COVID, pacienții non-COVID fiind mutați în câteva ore în alte unități spitalicești, la ordinul lui Voiculescu și Arafat. Pacienții de la Spitalul Foișor (de ortopedie)au fost evacuați pe tărgi și în cărucioare. Unitatea medicală trebuie eliberată până sâmbătă. La Foișor erau internate 90 de persoane. 20 de pacienți vor fi mutați, iar 70 vor fi trimiși acasă. Pentru unii dintre pacienți, operațiile vor fi amânate.
10. Vlad Voiculescu a fost surprins de 3 ori de presă fără mască în spații publice închise: o dată pe holurile Parlamentului și de două ori în clădirea Ministerului Sănătății. Imaginile cu ministrul Sănătății fără mască au făcut de fiecare dată vâlvă și s-au transformat în scandaluri de presă. De altfel, la prima abatere – după ce a fost surprins fără mască pe holul Parlamentului – Vlad Voiculescu a fost amendat cu 1.500.
11. Ultimul scandal – Ordinul care schimbă criteriile de carantinare. Un ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care introduce noi criterii pentru instituirea carantinei în localități – în sensul că, pe lângă rata de incidență a cazurilor Covid-19, se va lua în calcul și nivelul de testare, precum și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI – a apărut aseară în Monitorul Oficial. Ordinul este semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, omul din echipa lui Vlad Voiculescu care avea în sarcină gestionarea crizei COVID-19.
Aseară târziu, după ora 1:00 AM și după ce scandalul luase amploare în presă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care arăta că Bucureștiul nu va fi carantinat. Premierul Câțu nu a fost informat de publicarea acestui ordin în Monitorul Oficial.
Perceput ca un politician care comunică bine pe rețelele de socializare, lăudându-se în conferința de presă de prezentare a activității cu numarul de like-uri pe Facebook, Vlad Voiculescu nu a reușit sau nu și-a propus o comunicare la fel de transparentă și la ministerul pe care l-a condus. Într-o perioadă extrem de complicată, în care activitatea Ministerului Sănătății este mereu sub lupă, instituția a excelat prin comunicare slabă sau târzie pe teme-cheie.
Concluzionând, chiar Dan Barna vicepremier și președinte USR recunoaște că Voiculescu nu este bun dar atât pot ei la această oră:
“Că trebuie îmbunătățită comunicarea, categoric de acord. Că trebuie cizelat mai mult mesajul în care Vlad iese și explică măsurile, total de acord. Vlad nu este perfect. Nu este un diamant în ceea ce înseamnă managementul sistemului de Sănătate, dar este de departe cea mai bună opțiune pe care o avem în acest moment.”