Pe 14 iunie, Casa Albă a anunțat că președintele Biden va merge în Arabia Saudită unde va „avea întâlniri bilaterale cu gazdele saudite”. Presând Casa Albă asupra ambiguității acesteia, un reporter a întrebat dacă asta înseamnă că Biden se va întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman. Oficialul a prelungit cât a putut răspunsul înainte de a confirma că Biden îl va „vedea pe prințul moștenitor”.
Când a fost întrebat dacă Biden ar aduce în discuție uciderea reporterului de la Washington Post, Jamal Kashoggi – a cărui crimă, în opinia serviciilor secrete americane, a fost aprobată de Mohammed bin Salman – oficialul a evitat întrebarea.
Călătoria îl face ca Biden să-și incalce promisiunea de a face din Arabia Saudită „paria care sunt” și de-ai izola pe scena mondială. Subminează promisiunea de a face Arabia Saudită să plătească pentru uciderea lui Kashoggi și subminează credibilitatea obiectivului de politică externă al administrației Biden, care este victoria democrației asupra autocrației.
Biden a prezentat pe scena globală bătălia dintre democrație și autocrație, nedând mare șansă autocrației. „Copiii sau nepoții noștri”, a spus el, „vor face teza de doctorat pe problema cine a reușit, autocrația sau democrația, pentru că asta este miza”.
Autocrația a câștigat această mică bătălie. Există puține exemple în lume de autocrații mai puternice decât cea din Arabia Saudită. Arabia Saudită nu a trebuit decât să reziste câteva luni și să ignore câteva apeluri pentru ca democrația să vină și să-și prezinte scuzele. Biden mai încercase să-l sune pe Mohammed bin Salman. Dar Prințul Moștenitor a „refuzat” cererea SUA de a vorbi cu Biden. Acum Autocrația a forțat Democrația să vină în persoană. Se pare că poți face compromisuri cu autocrații dacă ceea ce oferă ei este mai important decât democrația. Dacă vezi că pretul energiei a luat-o razna, inflația crește vertiginos iar partidul din care faci parte se duce de râpă, iți poți înghiți cuvintele după care să pupi măna care te hrănește.
Biden a avut la dispoziție alte câteva soluții pragmatice. A ales un compromis cu Arabia Saudită. El ar putea scădea prețurile petrolului prin încurajarea și promovarea diplomației între Ucraina și Rusia, în loc să o împiedice. Acest lucru ar avea avantajul suplimentar de a contribui la încheierea unui război oribil.
El ar putea pune capăt sancțiunilor asupra petrolului iranian prin simpla întoarcere la acordul nuclear iranian, așa cum a promis sau ar putea ridica sancțiunilor asupra petrolului venezuelean. În schimb, Biden a ales să se întâlnească cu Arabia Saudită și să submineze pretenția Americii de a fi mereu de partea democrației în lume.