Ursulei von der Leyen i se cere să demisioneze din funcția de președinte al Comisiei Europene, după ce Parchetul European (EPPO) a confirmat vineri că a deschis o investigație privind achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului de către UE.
Europarlamentarul român Cristian Terhes a cerut demisia președintelui Comisiei Europene în cadrul unui discurs susținut luni în Parlamentul European.
Vorbind luni în Parlamentul European, europarlamentarul român Cristian Terhes din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) a cerut șefei Comisiei să renunțe la rolul său „din moment ce acțiunile ei sunt cercetate penal de procurorii UE”.
Ursula @vonderleyen must resign, since her actions are criminally investigated by @EUProsecutor.
She signed contracts to purchase 4.6 billion COVID vaccine doses worth €71, contracts that are still not fully released to the public and MEPs. #UrsulaMustResign #EUCorruption pic.twitter.com/CTHISWoFhj
— Cristian Terhes MEP (@CristianTerhes) October 18, 2022
Deși EPPO a confirmat că a fost lansată o investigație cu privire la achiziționarea de către UE a vaccinurilor împotriva coronavirusului, nu a numit-o în mod specific pe von der Leyen sau vreun anumit contract de achiziție pe care intenționează să-l investigheze în continuare.
Parchetul European investighează achiziționarea vaccinului anti COVID19 în UE
Agențiile de supraveghere ale UE și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la comunicarea la nivel înalt dintre CEO-ul Pfizer și von der Leyen, în special cu privire la o serie de mesaje text partajate între ccei doi în timpul negocierii achiziției de vaccinuri. Von der Leyen nu făcut public conținutul mesajelor și mai mult, a secretizat contractele de achiziție de vaccinuri.
„Comisia a semnat, până în noiembrie 2021, contracte în valoare de 71 de miliarde de euro în numele statelor membre pentru achiziționarea a până la 4,6 miliarde de doze de vaccin Covid-19.
Asta înseamnă că a achiziționat 10 doze de vaccinuri pentru fiecare cetățean al UE”, a dezvăluit Terhes, „pe baza unor contracte care nu au fost niciodată făcute publice”.
„Așa au fost făcute publice contractele pe care le-a semnat cu companiile farmaceutice”, a spus europarlamentarul român, prezentând pagini puternic redactate ale unui contract de achiziție între Comisie și un producător de vaccin.
„Cum este posibil acest lucru într-o Uniune Europeană care este chemată să fie transparentă cu modul în care folosește banii oamenilor?” întrebă Terhes, înainte de a reveni la apelul său pentru demisia lui von der Leyen.
O investigație anterioară a Ombudsmanului European, Emily O’Reilly, cu privire la acordul de achiziții dintre Comisie și Pfizer, a constatat că executivul UE este vinovat de „administrare defectuoasă”, după ce mesajele text dintre von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, nu au fost stocate în mod corespunzător de către Comisie și, prin urmare, nu au fost disponibile pentru control.
Comisia a susținut că mesajele text nu erau acoperite de legea UE cu privire la cerința de a stoca documente referitoare la politică, o poziție pe care O’Reilly a constatat că nu a îndeplinit nivelurile de transparență cerute în cadrul legal al blocului.